Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2011

‘Dit is een on-Noordwijks plan’


NOORDWIJK – Ieder jaar zorgt de kerstborrel van Hotels van Oranje wel voor een verrassende wending en ook donderdag 15 december werden de gasten niet teleurgesteld. Dit keer waren het niet de verbale uitspattingen van Bram Mol die de tongen deed ratelen, maar de bekendmaking van de plannen voor het Noordwijk International Convention Center (NICC).

Het was Jaap Liethoff die na maanden van intensief souffleren met de Noordwijkse politiek eindelijk met zijn plannen uit de kast kwam. Het bedrijf gaat zich de komende jaren met name richten op de congressen, waar maximaal 2.500 bezoekers op af komen. Hiervoor gaan het Witte Huis, ’t Elfde Gebod en Beach Hotel plat en verschijnt het NICC. Doel is dat dit NICC in 2015 gebouwd is, inclusief 1.650 hotelkamers. ‘Het is een on-Noordwijks, zelfs een on-Nederlands plan’, aldus Liethoff.

Een deel, drie lagen (!), van de bouw komt onder de grond te liggen. In de onderste kelder komen 500 parkeerplaatsen, voor bezoekers van Hotels van Oranje, maar ook omwonenden en toeristen. De laag erboven krijgt expositieruimten en kleinere vergaderzalen. De congreszalen voor grote en middelgrote bijeenkomsten worden geplaatst in de bovenste laag onder de grond.

Boven de grond verschijnen twee majestueuze gebouwen, mede-ontworpen door ir. Hans van Egmond en ir. Adriaan Geuze. Op het niveau van de Koningin Wilhelmina Boulevard komen veel restaurants en winkeltjes. Het Schuitengat wordt recht getrokken, zodat er ook uitzicht op zee is voor omwonenden achter de panden. Verder komen er nog een extra toren en een extra bouwlaag.

Liethoff informeert waarom juist nu het moment is gekomen om deze investering van tientallen miljoenen euro van start te laten gaan: ‘Achttien jaar geleden bestond 80% van de inkomsten uit toerisme en 20% uit zakelijke gasten. Nu is het omgedraaid en is 70% van onze klanten zakelijk georiënteerd en 30% zijn toeristen. We blijven anticyclisch investeren; door het NICC zal de markt voor overnachtingen weer stijgen. Wij hebben tot doel om Noordwijk het hart te maken tussen Den Haag en Amsterdam.’