Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 januari 2012

Zorgpeuters aangepakt

LISSE – De gemeente geeft voor het peuterspeelzaalwerk geen subsidie meer aan peuters van 2 tot 4 jaar met ouders die allebei werken. Ouders met één inkomen, kunnen nog wel rekenen op een financiele bijdrage. De subsidie kan worden aangevraagd door alle peuteropvangaanbieders in Lisse. Wethouder Adri de Roon (D66) gaf dinsdag 20 december meer informatie.

Hij stelde dat ouders met twee inkomens in aanmerking komen voor belastingteruggave en dat het daarom niet nodig is, dat de gemeente dit dubbel subsidieert. Voortaan geeft de gemeente ook geen subsidie meer aan één aparte kinderopvanginstantie, maar wordt dit uitgedeeld aan diegenen die peuterspeelzalen willen opzetten.

Overigens heeft de gemeente nog wel geld over voor de zogeheten ‘zorgpeuters’. De kosten voor de opvang in de peuteropvang worden volledig vergoed. Wel wordt als voorwaarde gesteld dat zo’n kind een aantal uren per week naar de peuterspeelzaal gaat. Tegelijkertijd kan het Centrum voor Jeugd en Gezin de problematieken binnen het betreffende gezin aanpakken. Naar schatting zijn er in Lisse tien zorgpeuters.

Ook wordt voortaan de dossiers van alle peuters doorgegeven aan de basisscholen. De Roon: ‘Zo’n overdracht kan beperkt blijven tot een half A4-tje, maar als er aanleiding toe is, dan kan er ook een rapportje komen of een gesprek met de leerkracht. Zo kan de docent meteen de goede aanpak voor het kind kiezen en wordt er geen tijd verloren.’ Wettelijk gezien mogen ouders weigeren dat de gegevens van hun kind worden doorgespeeld van de ene naar de andere instantie, maar De Roon verwacht niet dat dit vaak een rol zal spelen.