Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2012

Treuren om treurwilgen

LISSE – Vanwege achterstand in het onderhoud moeten acht grote tot zeer grote treurwilgen het veld ruimen. Een aantal bewoners van de Bachstraat vond het echter zonde om de bomen vlak bij het water te laten kappen. Ze dienden bezwaar in tegen het kapbesluit. Na vragen van Nieuw Lisse en SGP/ChristenUnie en een persoonlijk bezoek van de D66-fractie aan de omwonenden, blijft nu een van deze acht treurwilgen behouden. Voorlopig althans, zo laat wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) weten.

Omwonende Meeuwissen is fel tegen de kap van welke treurwilg dan ook. ‘Kijk dan toch naar die bomen: die zijn toch zo mooi als ze kunnen zijn? De gemeente geeft ik weet niet hoeveel geld uit aan kunst, maar bomen zijn de longen van onze aarde. Het is natuurlijke kunst.’ Een van de bezwaarmakers is Piet van der Zwet; hij is blij dat de boom tegenover zijn huis nog blijft staan en wil er verder niet veel over kwijt. ‘Het ging ons om deze boom en deze kwestie is keurig netjes door de inwoners en de gemeente opgelost.’

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) concludeerde na zijn bezoek: ‘Bij een discussie of een boom wel of niet weg moet, is ook van belang of het een monumentale of anders karakteristieke of beeldbepalende boom in de omgeving is. Er moet iets gebeuren: die bomen beletten elkaars levensvatbaarheid in verband met het groenonderhoud. Dat soort bomen vereisen het nodige onderhoud en geld: daar heeft de raad niet voldoende financiele middelen voor beschikbaar gesteld.

Van Zelst liet weten: ‘Uit het onderzoek ‘Groenatlas Lisse 2008 – 2017’ is naar voren gekomen dat door de hoeveelheid wilgen op de koppen van de singels in de Poelpolder niet optimaal leefbaar is. De bomen die het meest breukgevoelig zijn, worden verwijderd. Ook hebben we klachten ontvangen over de treurwilgen. Omdat het kappen van met name één van de treurwilgen (tegenover Bachstraat nummer 4) op grote maatschappelijke bezwaren stuit is besloten om deze treurwilg voorlopig te handhaven.’