Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2012

Herinneringen Tweede Wereldoorlog getoond aan leerlingen Willibrordschool

LISSE – De leerlingen van groep 7 en 8 van de Willibrordschool gaan op vrijdag 4 mei kransen leggen bij de Lissers die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog. Maat wat is nou precies die Tweede Wereldoorlog? Om hier inzicht in te geven, vertelden Corrie Plantfeber en Ed Olivier over de uitdagingen, problemen en verschrikkingen waarmee onze voorouders geconfronteerd werden. Een van de toehoorders was ook interim - burgemeester Lies Spruit.

‘We willen graag herinneringen levend houden van wat er in Lisse gebeurd is’, legt Olivier uit. Ik ben in het archief van de gemeente op zoek gegaan naar herkenbare foto’s die in Lisse zijn gemaakt en vertel iets over alle zeven slachtoffers.’ Helpen uw presentaties voor een betere toekomst? Olivier twijfelt niet: ‘Ja, er komt nu een generatie waarvan opa’s en oma’s niet meer kunnen vertellen hoe het was. Wij moeten het stokje van onze eigen ouders en grootouders overnemen. Ik vertel niet uit eigen ervaring, maar uit wat ik heb opgestoken uit interviews en archiefonderzoeken.

Zo informeerden de beide presentators ook over de auto’s die indertijd door het gebrek aan benzin op houtvergassers moesten rijden. Tegenwoordig wordt het milieubesef er bij de kinderen al jong ingeramd, want een van de leerlingen vroeg of die houtvergassers beter waren voor het milieu. Olivier: ‘De kern van mijn verhaal is dat we niet moeten zeggen dat zo’n oorlog nooit mag gebeuren, maar we moeten ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurd. Woorden van vertegenwoordigers van een ondemocratische partij over het uitrangeren van groepen mensen in de samenleving kunnen leiden tot daden. Het valt me op dat kinderen dit altijd beter snappen dan volwassenen.’

Spruit genoot van de bijeenkomst: ‘De kinderen waren al voorbereid en wisten veel over de oorlog van 40 - 45. De les ging vooral over wat er Lisse gebeurd was. Met foto’s en verhalen over de slachtoffers uit Lisse zelf. Zo gaat het ook echt leven voor de kinderen en kunnen ze ook zelf meehelpen aan dat dit nooit meer zal gebeuren. Het motto was ook: Niet vergeten en Geef het door!’ Ze vervolgt: ‘Voor mij was dit een heel zinvolle bijeenkomst, want ik heb weer meer geleerd over Lisse. Bovendien is het belangrijk dat onze nieuwe generaties deze lessen blijven krijgen!’ Geïnspireerd door alle nieuwe informatie die ze hebben gekregen, zullen de kinderen op 4 mei bloemen leggen op alle zeven graven. Dan lezen ze gedichten voor of tonen hun gemaakte tekeningen.