Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2012

‘Geen enkel risico als het om veiligheid van bewoners gaat’

LISSE – Inderdaad loopt niet alles soepeltjes, maar Stek doet zijn best om de hele zaak zo goed mogelijk aan te pakken. Communicatie adviseur Yvon Hoogervorst beantwoordt kritische vragen.

-         Het is algemeen bekend is dat in alle woningen uit de jaren 50 en 60 asbest verwerkt zit; waarom is dit gevaar onderschat?

In 2011 onderzocht Stek de woningen volgens de geeigende procedure aan de buitenzijde op asbest. Ook werd steekproefsgewijs gekeken in sommige woningen naar asbesthoudende materialen in die delen waar de aannemer aan het werk gaat. Uit dit onderzoek bleek dat alleen aan de buitenzijde asbesthoudende materialen verwerkt is. Voordat de aannemer aan het werk gaat, wordt dit asbest door een gespecialiseerd bedrijf volgens de geldende normen afgevoerd.

-         Bewoners zijn laaiend en klagen over gebrek aan communicatie

Stek heeft direct persoonlijk met de betreffende bewoners gesproken en maatregelen getroffen. Sinds de constatering hebben we direct een brief gestuurd naar de hele wijk, gezorgd dat er een telefoonnummer beschikbaar was voor bezorgde bewoners en extra spreekuren in de projectwoning georganiseerd. De bewoners kunnen twee keer per dag terecht op het spreekuur, woonconsulenten of opzichters van Stek in de wijk benaderen of telefonisch contact opnemen voor vragen en/of opmerkingen. Daarnaast is de aannemer ook met drie opzichters in de wijk aanwezig. Wij zetten goed in op communicatie naar de bewoners. Wij denken dat niet het gebrek aan communicatie een bezwaar is voor bewoners, maar dat de impact van de boodschap enkele bewoners die het betreft verontrust. Het is niet fijn om alsnog je woning te moeten verlaten, omdat daar asbest is geconstateerd.
Daar hebben wij alle begrip voor.

-         Bewoners worden hun huis uit gezet

Dat kan. Op het moment dat uit het onderzoek blijkt dat er asbest in de woning gevonden is, nemen we maatregelen. Dit is aan strikte richtlijnen en voorschriften gebonden en ook noodzakelijk. Stek neemt geen enkel risico als het om veiligheid van bewoners gaat. Het kan voorkomen dat bewoners één of meerdere ruimtes (zolder) tijdelijk niet mogen betreden of dat bewoners de woning helemaal niet meer mogen betreden. Zij krijgen dan vervangende woonruimte aangeboden, totdat het asbest geheel verwijderd is.

-         Spullen van bewoners worden zonder vooraankondiging op straat gezet

Dit is één keer gebeurd bij een bewoner en dat had niet gemogen. We hebben hier direct met de bewoner over gesproken. We hebben afspraken gemaakt, zodat dit niet meer gebeurt.

-         Geen communicatie van asbestverwijderaars met bewoners

Dat klopt en moet ook niet nodig zijn. Communicatie naar bewoners over asbest gebeurt vóór de verwijdering. Er vindt eerst onderzoek plaats en direct daarna persoonlijk contact met de bewoner over de maatregelen die genomen worden. Het verwijderen zelf moet volgens strikte normen en regels en verwijderaars kunnen en mogen hier niet van afwijken.

-         Ouders met kinderen hebben jarenlang gewoond in huizen vol met asbest; ze maken zich zorgen over hun gezondheid. Enkele asbeststukken zijn namelijk ook gebroken in de loop der tijd. Is die bezorgdheid terecht?

Zoals je in je eerste vraag ook al terecht meldt; in alle woningen uit de jaren 50/60 zit asbest verwerkt. Materialen waar asbest in zit zijn in principe veilig. Maar als je iets gaat verwijderen of verwerken (boren, zagen, slijpen), kunnen er vezels vrijkomen. Deze vezels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Het aangetroffen asbest op sommige zolders in de Vogelwijk zit in een afdekplaat aan de binnenzijde van het dak. Het gaat hier dus niet om een heel dak dat vol zit met asbest, maar om een kleinere hoeveelheid. Neemt niet weg dat we alle voorzorgsmaatregelen nemen die er nodig zijn en veiligheid voor op stellen.


-         Het plan van Stek is om de in beslag genomen spullen achter een glazen raam te tonen aan de eigenaars, waarna zij moeten zeggen of ze het eigendom willen houden of niet. Indien niet, dan bepaalt een onafhankelijk persoon de dagwaarde. Een computer van vier jaar oud heeft een dagwaarde van praktisch nul euro. Hier staan wel veel persoonlijke documenten en foto’s met hoge emotionele waarde op.

Als er sprake is van asbest op zolder, dan neemt de asbestverwijderaar de spullen in beslag en plaatst deze in een container. Alle spullen worden gefotografeerd, zodat hij precies weet welke spullen er in beslag genomen zijn. De saneerder toont de spullen achter een raam, zodat mensen niet bloot worden gesteld aan het asbest. De bewoner kan dan zelf beslissen; moet het getoonde vernietigd of schoongemaakt (indien mogelijk!) worden. Daarna maken we een plan van aanpak in combinatie met de verzekering en zoeken we dit onderwerp op detail verder uit. Hier kunnen we op dit moment nog geen uitspraak over doen.