Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2012

GOA’s willen niet op de foto


NOORDWIJK – ‘Ga eens een positief artikel schrijven over de GOA’s in het dorp’. Deze op het oog niet zo moeilijke opdracht blijkt in de praktijk toch een zware beproeving te zijn.

GOA’s zijn de gemeentelijke opsporingsambtenaren en ze staan vooral bekend om het uitschrijven van parkeerbekeuringen. De insteek voor de positieve blik ligt voor de hand; het wildparkeren wordt aangepakt, waardoor de veiligheid voor de kinderen verbeterd wordt. Mensen die niet of te weinig betalen voor de parkeerplek, krijgen een welverdiende bekeuring. Eerst maar even een foto maken van een GOA in actie. En het toeval helpt een handje, want aan de Beethovenweg staan twee GOA’s die net een auto met een buitenlands kenteken aan het bekeuren zijn.

Snel een foto maken en een armzwaai naar de GOA’s om te groeten en te bedanken. De twee GOA’s echter zwaaiden direct terug en gebaarden wild dat de journalist moest wachten. De kleinste van de twee wilde weten of hij ‘goed op de foto stond’. En vraagt vervolgens of de journalist ervan op de hoogte is dat juridische stappen ondernomen worden als die foto gepubliceerd wordt.

Uiteraard is hier in de rechtsstaat Nederland geen sprake van. De op dit vlak onwetende GOA werd rustig uitgelegd dat fotograferen van situaties op de openbare weg heel normaal is en dat die foto’s rustig gebruikt kunnen worden in de media-uitingen. Op dat moment merkte de journalist op dat GOA II met zijn mobieltje een foto maakte van de discussievoerders. ‘Inderdaad, u mag rustig van mij een foto maken op de openbare weg’, zo was de vriendelijke opmerking. GOA II ging zich vervolgens echter van afstand bemoeien met de discussie en liet weten dat hij niet wilde dat er foto’s van hem genomen zouden worden. Het moet gezegd; in zijn fanatieke betoog werd hij vervolgens wel geremd door GOA I.

Het is wellicht een kwestie van gewenning. Dus als u een GOA op de openbare weg in actie ziet: maak een foto van hem of haar en email die foto vervolgens naar het model. Dan heeft die ook leuke herinneringen aan zijn / haar werk.