Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2012

‘Een wrak halen we gelijk weg’


TEYLINGEN – Half gezonken boten, kapotte aanhangers, verweesde fietsen die niet meer voor hun eigenlijke doel gebruikt kunnen worden; als de gemeente niet ingrijpt zouden de drie dorpen binnen de kortste keren vol staan met allerlei wrakken. De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) pakken deze zaken aan en twee van hen, Johan van Noort en Rob Clemens, vertellen over hun ervaringen.

Vaak ontdekken de boa’s de te verwijderen objecten al gauw. Bij aanhangers en brommers of scooters is het ontbreken van een kenteken al een duidelijk teken aan de wand. Maar regelmatig doen inwoners ook een melding van bijvoorbeeld een aanhanger die al langere tijd ergens onbeheerd staat. ‘Wij komen ter plaatse kijken om te beoordelen of deze moet worden verwijderd en zo ja op welke manier. Het gaat dan alleen om vervoermiddelen die verwaarloosd op straat staan; dus geen dieren of levende have’, aldus Van Noort.

Ieder jaar worden zo’n veertig objecten verwijderd; meestal zijn dat fietsen. Nu is het niet zo dat een (brom)fiets of ander object direct verwijderd wordt, zodra de boa’s deze zien staan. ‘Als we echt niet weten van wie het object is, plakken we er een sticker op. En dan geven we die eigenaar een bepaalde tijd om het object te verwijderen. Dat is meestal twee weken. Een wrak halen we gelijk weg; dat hoort niet op de openbare weg. Dat gebeurt met name bij de fietsen. Als ze een krom wiel, geen zadel hebben of het stuur helemaal kapot is, gaan ze gelijk weg. De kans dat de eigenaar reageert op een oproep om de fiets uit het depot te halen, is vrijwel nihil.’

Clemens vertelt: ‘Nog niet zo lang geleden hebben we een boot gevonden in Warmond die door zijn eigenaar verlaten was. Die boot hebben we tijdelijk verwijderd en we slaan ‘m op totdat de eigenaar terug gevonden is. Fietsen worden vaak vernietigd als de eigenaar niet wordt gevonden. Of het moet een heel knappe fiets zijn. Maar een boot wordt verkocht nadat die dertien weken in de opslagruimte gestaan heeft. Geïnteresseerden kunnen zich dan via de gemeente inschrijven om een bod te doen.’ En naar wie gaan de opbrengsten van zo’n verkoop? De boa’s lachen: ‘We krijgen geen vindersloon, hoor. Het geld komt ten goede aan de gemeentekas, zodat bijvoorbeeld ons salaris betaald kan worden.’

Is het spannend om boa te zijn? ‘Dit werk hoort er gewoon bij. Het is niet een van de meest mooie onderdelen van ons werk. We houden ons het liefst bezig met het handhaven van alles in het dorp. Zo is het met dit mooie weer fijn om op Koudenhoorn te zijn. Nu kunnen we met de boot varen.’ Inwoners die een te verwijderen object zien, kunnen dit melden via www.teylingen.nl en klik dan op het kopje ‘Verwijderde objecten’.