NOORDWIJK – Het gaat crimineel goed met het aantal politiemeldingen. Over de hele regio neemt het aantal woninginbraken, vernielingen en fietsendiefstallen af. Ook de overvallen en auto-inbraken dalen, al zijn er per gemeente wel duidelijke verschillen.
In de eerste drie kwartalen ging het aantal vernielingen in het district van Team Noordwijk-Teylingen omlaag van 429 naar 351. Ook het aantal woninginbraken daalde van 205 naar 154. Politiechef Jos Tonino gaf aan dat er nog maar één overval heeft plaatsgevonden (was drie) en dat de dader is gepakt. Het is echter niet alleen maar goud wat er blinkt, want de auto-inbraken zijn met 4,5% gestegen naar 251 en ook het aantal fietsendiefstallen steeg van 275 naar 281.
Marco Leeuwerink, Bureau Communicatie van Politie Hollands Midden, informeert: ‘Per individuele gemeente kan het aantal meldingen stijgen, maar over de hele regio is een daling te zien.’ Over het algemeen is Tonino echter dik tevreden. Het aantal incidenten op de Grent is gedaald, sinds het moment dat de sluitingstijden zijn aangepast. Ook de meldingen voor huiselijk geweld en horecageweld gaan omlaag; dat past in de landelijke trend waarbij alle vormen van criminaliteit met 20% gedaald zijn.
De politiechef vindt dan ook dat in de inwoners zich in bepaalde gevallen een onveiligheidsgevoel laten aanpraten. ‘Het geweldsincident op de Grent gaf heel veel media-aandacht, maar was het wel zo’n bijzonder incident?’, vraagt Tonino zich af. Hij informeerde dat de politie zich in de toekomst naast het opsporen van daders ook meer gaat richten op de ‘gruthokkers’. Dat zijn handelaren die alles opkopen; van sieraden tot audioapparatuur.
Ook wijst Tonino erop dat de donkere dagen weer zijn begonnen: in de winterperiode zijn inbrekers altijd meer actief, omdat ze als dieven gedekt worden door de nacht. Tonino pleit voor het plaatsten van lichtlampjes die op beweging aangaan en hij hoopt dat steeds meer mensen verdachte personen melden via Burgernet. Een wijkagent twitteren met een melding raadt Tonino af: ‘Dat gaat ‘m niet worden. Bel dan liever 112.’
Overigens zijn de resultaten van Burgernet verre van spectaculair. In de regio hebben meer dan 5.000 mensen zich aangemeld bij Burgernet en dat betekent dus 10.000 extra ogen voor de politie. De afgelopen maanden zijn 303 Burgernetwaarschuwingen uitgegaan in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden. En maar bij vijf van deze gevallen heeft er een aanhouding plaatsgevonden.
Desgevraagd laat Tonino weten dat hij niet bezorgd is dat het lagere aantal incidenten financiële gevolgen heeft voor de politie in dit district. ‘Hollands-Midden gaat in 2013 samen met Haaglanden. Tot en met 2017 ligt de sterkte van ons korps helemaal vast. Pas daarna komt een herijking.’ Tonino zal zelf naar een andere functie verhuizen, al is nog niet duidelijk welke. Hij maakt zich ook hier niet ongerust over: ‘Ik heb meer reorganisaties meegemaakt en het komt altijd goed.’
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home