Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 december 2012

‘College voert regentencultuur’

NOORDWIJK – Mogen de bouwmassa’s in De Zuid nu wel, een beetje of helemaal niet uitgebreid worden? Deze vraag stond centraal op donderdag 6 december tijdens de vergadering van de commissie Ruimte, Bereikbaarheid en Financiën. Aan de orde was het onderwerp: ‘Partiele herziening IRV Zeewaardig’.

Het voorstel van het college luidde: ‘De Zuid heeft het karakter van een bijzondere historische villawijk, in open duingebied, direct grenzend aan zee. Uniek in Nederland en dus waard om behouden te blijven. Het is van belang dat het contact tussen de zee en de achterliggende wijk in de glooiende duinen niet verstoord wordt door grote bouwmassa’s. Voor het behoud van het karakter van de wijk is het essentieel dat er alleen medewerking verleend zal worden aan het uitbreiden van bouwmassa’s ten opzichte van de mogelijkheden van de bestaande bestemmingsplannen, wanneer er aan strikte voorwaarden wordt voldaan.’

Als voorwaarden werden onder meer gesteld, dat de nieuwe bebouwing kwaliteit moet toevoegen aan de wijk ten opzichte van de huidige bebouwing. Ook moet de nieuwbouw in lijn zijn met de bouwstijl ‘De Noordwijkse Stijl’. Deze randvoorwaarden dienen om de kwaliteit en het unieke karakter van de wijk te waarborgen en te versterken. De commissieleden kwamen er, laat op de donderdagavond, niet helemaal uit. Onduidelijkheid bleef bestaan of De Zuid nou wel of niet onderdeel was van het gebied Noordwijk Zeewaardig.

Commissielid Van der Aart (Puur Noordwijk) liet echter weten dat zijn partij tegen het collegevoorstel te stemmen. ‘De tekst schept mogelijkheden voor de komst van massale gebouwen. Ga overleggen met alle betrokken partijen tot een oplossing te komen en betrek de gemeenteraad daarbij.’ Ook de Progressieve Combinatie is tegen: ‘Het college volhardt in het doorzetten van de IRV. Schrijnend is de oproep van het college om geen gehoor te geven aan de inspraakreacties, uit angst voor schadeclaims. Dat lijkt ons een regentencultuur.’ Ook commissielid Gerard Duijndam (VVD/JES) had zijn bedenkingen: ‘Waarom leggen we wel beperkingen op voor De Zuid en niet voor het Oude Zeedorp?’ Het onderwerp wordt verder besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering.