Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 januari 2013

Kunstzinnige ambities Keukenhof

LISSE – Het Kasteel Keukenhof wil een permanente beeldenexpositie hebben, dat het volledige terrein van 230 hectare beslaat. Dit maakte kunstcoördinator Gijs Stork bekend op maandag 17 december.

‘Kasteel Keukenhof is meer dan alleen maar kraampjes’, zo verwoordt Stork de ambities. Hij is al drie jaar bij het kasteel betrokken en laat weten dat de ‘hedendaagse kunst steeds meer onderdeel van het geheel’ wordt. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het Lisser Art Museum, waarvan de eerste paal binnen enkele maanden de grond in gaat. Dit museum komt op de locatie bij de tunnel waar voorheen de winkeltjes stonden en is het paradepaardje van de heer Van den Broek, eigenaar van de bekende supermarktketen. In dat museum komt ‘supermarktgerelateerde kunst’, dat te maken heeft met zaken als eten, drinken en winkelwagentjes. Een speciaal aangestelde kunstaankoopster probeert dit echter zo breed mogelijk op te pakken, om de tentoon te stellen kunst zo gevarieerd mogelijk te laten zijn.

Stork informeert: ‘De grotere gedachte is, dat er nog iemand op het Kasteel woont en dat hij kunst is gaan verzamelen. We willen het kasteel Keukenhof ombuigen naar een locatie waar je het hele jaar naar toe kunt. Dit kasteel is voor Nederland uniek en het wordt een plek waar continue iets te beleven is. Een locatie waar mensen naar muziek kunnen luisteren, eten of naar het kasteel komen kijken.’ Een groot onderdeel van de nieuwe plannen, is de realisatie van veel kunstvoorwerpen als beelden in de tuinen en bossen rondom het kasteel. Het liefst worden deze beelden verworven of geleend zonder daar geld voor te betalen.

De kunstcoördinator legt uit hoe hij dit voor zich ziet: ‘De Rijksdienst heeft een enorme verzameling van modernere buitenbeelden; daar willen we er een aantal van lenen.’ Maar ook de crisis biedt kansen: ‘Veel bankkantoren gaan dicht en al die kantoren hebben een groot kunstvoorwerp, die de financiële instellingen niet verkopen. Deze kunstuitingen kunnen wij ook exposeren. Niet alleen bij het kasteel zelf, maar verspreid over de 230 hectare; we gaan het hele gebied gebruiken. Dus we gaan ook beelden langs het laarzenpad zetten.