KAAG EN BRAASSEM – In geen enkel ander land zitten zoveel kinderen opgesloten als in Nederland. Mede daarom wil de rijksoverheid dat de zorg voor de jeugd anders opgezet wordt. Vanaf 2015 moeten gemeenten deze taak op zich nemen; de ‘Decentralisatie van de Jeugd’. Ambtenaar Elke Louwers verstrekte de politici op maandag 21 januari meer informatie.
In Nederland zitten vijf keer zoveel kinderen opgesloten als in Duitsland, 28 keer zoveel als in Belgie en 84 keer zoveel als in Noorwegen. Ook het aantal uithuisplaatsingen is vele malen groter dan in andere landen. In Kaag en Braassem zijn momenteel 42 kinderen in contact gekomen met de jeugdzorg. In de toekomst moet standaard per ‘probleemjongere’ het principe ‘ééngezinéénplan’ gelden.
Louwers: ‘Tot nu toe konden de huisarts en instanties als CIZ, BJZ, CJG, AMK allemaal apart een indicatie geven voor de zorg. Dat geeft perverse prikkels. Je bent veel meer bezig met het belang van jezelf als professional, maar ook met het belang van je eigen organisatie. Het gaat voortaan alleen om wat het beste is voor het kind.’
Al die verschillende indicatiestellingen worden er uit gehaald. De huisarts is de enige uitzondering. We komen bij de mensen thuis als de Veronicabus en bekijken wat de huidige situatie is. Er zijn positieve ervaringen met een pilot van een ‘vliegende brigade, die bekijkt wat het beste is en wat nodig is.’ Gekeken wordt naar het Centrum voor Jeugd en Gezin om de coördinatie op zich te nemen. Louwers: ‘Wat er was, willen we niet meer. We willen naar een andere, vereenvoudigde, manier van jeugdzorg.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home