Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2013

Referendumverordening op de schop

NOORDWIJK – De politiek wil het minder gemakkelijk maken voor de inwoners om een referendum te eisen. Daarom moet de huidige referendumverordening aangepast worden. De belangrijkste verandering is het minimum aantal handtekeningen dat ingezameld moet worden om zo’n volksraadpleging mogelijk te maken.

Fractievoorzitter Carina Drijver (Progressieve Combinatie) laat weten dat meerdere partijen aan dit voorstel werken: ‘De vernieuwde referendumverordening moet aansluiten bij wat je in beweging kunt brengen in Noordwijk. Dat moet niet overdone zijn. Er komt straks een voorstel over het verhogen van het minimum aantal handtekeningen. Het moet niet zo zijn dat je over alles een referendum kunt houden.’ Het aantal benodigde in te zamelen handtekeningen zal naar verwachting minimaal 2.000 worden.

Ook fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) wil dat het referendum wordt aangepast. Hij is zelfs helemaal tegenstander van dit fenomeen. ‘Iedere vier jaar hebben de inwoners een referendum; de gemeenteraadsverkiezingen. Initiatiefnemers voor bouwprojecten moeten weten waar hun plannen aan moeten voldoen, qua hoogte en breedte. Ze moeten niet jarenlang tekenen en heen en terug naar de gemeente gaan. Ik vind het verstandiger om vast te stellen dat aan de kust op ontwikkellocaties tot een bepaalde hoogte gebouwd mag worden. Zo ga je bepalen waar wel en niet ontwikkeld mag worden. En dan stel je duidelijke kaders, waarbij de gebouwen moeten voldoen aan een bepaalde breedte, hoogte en de Noordwijkse stijl.’