Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2013

Snelheidsverlagingen in Rijpwetering en Oud Ade

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders gaat de snelheid op diverse wegen in Rijpwetering en Oud Ade verlagen. Hiermee lijkt het bestuur rechtstreeks in te gaan tegen een VVD-motie die maandag 8 april door een meerderheid van de gemeenteraad is aangenomen. In deze motie riep de VVD op, om ‘niet op voorhand uit te gaan van snelheidsverlagingen. Laat je ook leiden door ongevallenstatistieken bij het bepalen of het wenselijk is om maatregelen te treffen. Zie ook af van het gebruik van drempels, hobbels of versmallingen.’

Deze motie lijkt echter tegen dovemansoren gericht. In Rijpwetering wordt op de Koppoellaan en pastoor van de Plaatstraat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur ingesteld. Eenzelfde maximumsnelheid geldt voor de Leidseweg binnen de bebouwde kom van Oud Ade. Op de Oud Adeselaan (buiten de bebouwde kom) geldt binnenkort een maximum snelheid van 60 kilometer per uur. Ook op de Ripselaan (tussen de manege (Ripselaan 6) en de komgrens Rijpwetering wordt de snelheid 60 kilometer per uur.

De voetgangersoversteekplaats bij de kruising Leidseweg / Zwarteweg verdwijnt en er komt een parkeerverbod aan de waterkant van de Koppoellaan en de Pastoor van de Plaatstraat. Eenzelfde parkeerverbod geldt voortaan voor de Koppoellaan tussen de komgrens en de bocht bij de Vergulde Vos. De volgende twee kruisingen worden gelijkwaardig, dus dan heeft verkeer van rechts voorrang: Ripselaan / Koppoellaan / Poeldijk en de kruising Leidseweg / Zwarteweg.

De wegen Ripselaan, Koppoellaan, Pastoor v/d Plaatstraat, Oud Adeselaan en Leidseweg zijn zogeheten ‘erftoegangswegen’. Volgens het college horen bij deze categorie een maximumsnelheid van 30km/u (binnen de bebouwde kom) en 60km/u (buiten de bebouwde kom). Omdat er dit jaar een aantal wegreconstructies gepland zijn, wil het college alvast de maximum snelheden verlagen.

Volgens een ambtelijk rapport bestaat er veel draagvlak voor de verlaging van de snelheden op de Leidseweg, Koppoellaan en Pastoor van de Plaatstraat. ‘Op de verschillende bewonersavonden kregen wij, op een uitzondering na, positieve reacties’. De totale kosten voor alle maatregelen bedragen meer dan 450.000 euro.

Wethouder Antoon Kea antwoordt op de vraag of het her en der beperken van de maximum snelheden regelrecht ingaat tegen de raadsmotie. ‘Die motie ging niet alleen over het terughoudend zijn van de maximumsnelheid, maar ook over de attributen die je kunt inzetten om daar terughoudend over te zijn. We voldoen aan de oproep uit die motie om terughoudend te zijn met de attributen. We nemen maatregelen in het kader van de veiligheid. De snelheid op de Koppoellaan is toch al laag en het moet daar ook niet hoog zijn. Dan kun je concluderen dat we volstrekt in overeenstemming met deze motie het besluit hebben kunnen nemen.’