Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 april 2013

‘U moet aangifte doen bij de politie!’

OEGSTGEEST – De uitspraak van wethouder Wendelien Tönjann, dat zij geen vertrouwelijke informatie meer wil verstrekken aan de gemeenteraad, kreeg nog een politiek staartje. In een artikel in het Witte Weekblad twijfelde ze namelijk openlijk over de integriteit van de raadsleden, omdat vertrouwelijke informatie openbaar was geworden.

Fractievoorzitter Rob Braun (Transparant Oegstgeest) wilde weten of haar uitspraak ‘een oprisping’ was. Tönjann liet weten: ‘Ik betreur het erg, dat voor de derde keer gelekt is. Dat maakt het voor mij moeilijk om vertrouwelijke informatie door te geven. We moeten in de toekomst kijken, hoe we dit gaan oplossen, maar ik word er wel voorzichtig mee.’ Braun gooide vervolgens olie op het vuur: ‘U moet de raad gewoon informeren en als een gemeenteraadslid lekt, moet u aangifte doen bij de politie!’

Fractievoorzitter Teeuwen (VVD) reageerde hierop: ‘We hebben met zes fractievoorzitters vastgesteld dat dit (lekken, JD) niet wenselijk is. We moeten een protocol vaststellen over hoe we met vertrouwelijke informatie vanuit het college richting de raad kunnen komen.’ Voor deze zomer komt het college met een protocol ‘ambtenaren en integriteit’.

Overigens liet Tönjann ook weten, dat ze de volgende keer zorgt voor een betere timing voor het doen van een vertrouwelijke mededeling. ‘De setting waarop het moment was gekozen om te delen, was achteraf behoorlijk ongelukkig. Op dat moment was het nieuws vers van de pers. We hadden de mededeling beter aan het begin of het eind van een vergadering kunnen doen.’