Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2013

Motie tegen Tönjann haalt het niet

OEGSTGEEST – Een motie van de voltallige oppositie CDA, Transparant Oegstgeest en Lokaal Oegstgeest (in totaal vier raadszetels), maakte maandag 13 mei geen schijn van kans. De motie verwijt wethouder Wendelien Tönjann dat zij geen vertrouwen heeft in (leden van) de gemeenteraad en roept het college op om de beschadigde vertrouwensrelatie tussen college en raad te herstellen.

Fractievoorzitter Marien den Boer (CDA) liet onder meer weten: ‘Tönjann heeft meerdere malen laten weten geen vertrouwen te hebben in (leden van) de gemeenteraad, als gevolg van het uitlekken van gevoelige informatie. Dit gebrek aan vertrouwen heeft geresulteerd in het weigeren om informatie te verstrekken aan de raad. En dat mag alleen als zo’n openbaarheid in strijd zou zijn met het openbaar belang. Het structureel weigeren van een wethouder om gevoelige informatie te delen met de raad, is in strijd met de inlichtingenplicht.’ De vier partijen riepen het college op om de vertrouwensrelatie met de raad te herstellen en ‘geen openeinderegeling aan te houden voor het weigeren van het geven van gevoelige informatie’.

Wethouder Tönjann ontkende dat ze de raadsleden niet vertrouwd en de coalitiepartijen weigerden de motie te steunen. Ze wierpen de indieners voor dat er helemaal geen sprake was van het ‘structureel weigeren’ van het geven van gevoelige informatie. En ook zou een ‘openeinderegeling’ niet van toepassing zijn. De motie werd met 13 stemmen tegen en 4 stemmen voor verworpen. Mede-indiener Rob Braun (TO) was desalniettemin tevreden; ‘Deze motie was een tik op de vingers. Tönjann gooit namelijk haar eigen bananenschillen voor zich uit. Ze werkt keihard, maar de vraag is, of ze wel efficiënt werkt. Wij hebben een signaal afgegeven; val niet in de valkuil om alles geheim te houden, maar informeer de raad actief.’