Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2013

Weer miljoenenverlies op grondexploitatie Nieuw-Rhijngeest

OEGSTGEEST – Tot nu toe ging de gemeente ervan uit, dat het woningbouwproject Nieuw-Rhijngeest een verlies zou opleveren van 14,9 miljoen euro. Maar de tekorten lopen snel op. Het college van burgemeester en wethouders laat weten, dat het tekort dit jaar zal oplopen naar 16,9 miljoen euro. Het is nu aan de gemeenteraad om geld uit de begroting te halen om dat tekort van 2 miljoen euro te dekken.

Maar daar blijft het niet bij. Delen van Nieuw-Rhijngeest zijn nog altijd niet gebouwd en die zogeheten ‘restgebieden’ zorgen voor extra financiële risico’s. Die risico’s bedragen een extra 2,5 miljoen euro.  Burgemeester Timmers laat in een collegevoorstel aan de gemeenteraad weten: ‘Om de werkzaamheden, nodig voor de voortgang van het project, te kunnen uitvoeren, wordt voor het jaar 2013 een krediet gevraagd voor een bedrag van € 5,8 miljoen.’

En als je deze cijfers ziet, dan lijkt het met de resultaten van de grondexploitatie voor Poelgeest, Heemland Terras en Lange Voortse Driehoek nog mee te vallen. Hier wordt ‘slechts’ een extra verlies in rekening gebracht van 346.601 euro. Maar schijn bedriegt, want het totale tekort op deze project bedraagt meer dan 18,6 miljoen euro. Het is nu dus officieel: met slechts enkele bouwprojecten heeft het gemeentebestuur de afgelopen jaren voor elkaar gekregen om meer dan 35 miljoen euro verlies te draaien. Binnenkort komt wethouder Haanstra met de mededeling welke belastingen verhoogd gaan worden en welke subsidies verminderd worden, om zo een deel van het gemeentelijke begrotingsgat te dichten.