KAAG EN BRAASSEM – De manier waarop het afval opgehaald wordt, gaat flink op de schop. Deze mededeling deed wethouder Floris Schoonderwoerd op donderdag 23 mei. Landelijk is namelijk het doel om 60% van het afval te scheiden en in Kaag en Braassem geldt dit voor slechts 55% van het afval. De wethouder heeft een ‘Afvalplan 2013 – 2016’ laten opstellen om dat percentage op te krikken.
Wat de wethouder betreft, is het een win-win situatie. Als er meer afval gescheiden wordt, komt er minder vuilnis in het milieu of de verbrandingsoven. Bovendien krijgt de gemeente geld voor het gerecyclede materiaal, zoals oud papier, groenafval en glas. En dat geld wordt weer teruggegeven aan de inwoners, via lagere afvalstoffenheffingen. De wethouder gaat dit serieus oppakken: ‘We gaan alle verschillende vormen van afvalinzameling bekijken. Daar gaan we een onderzoek naar houden.’ Hij wil niet in detail gaan, maar suggereert; ‘De inwoners zouden er afvalbakken bij kunnen krijgen, of we gaan met chips aan de containers werken.’ Ook het ‘diftar’ systeem (gedifferentieerd afval, waarbij de inwoners meer moeten betalen als hun hoeveelheid afval toeneemt) is een optie. Het onderzoek moet later dit jaar afgerond zijn.
Hoewel de wethouder zelf niet veel los wil laten, blijkt uit de ambtelijke stukken wel, wat de plannen zijn. Er moet een systeem komen met ‘tariefsdifferentiatie’. Verschillende tarieven dus. Schoonderwoerd concludeert: ‘Als we daadwerkelijk kiezen voor een ander systeem zullen de kosten omlaag gaan. De gebruiker betaalt is een van de meetlatten. Daar moet aan voldaan worden.’
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home