Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2013

Kritiek op Ondernemersfonds

LISSE – De ondernemers in het buitengebied zijn nog altijd zwaar ontevreden over de wijze waarop het Ondernemersfonds functioneert. Opponenten verwijten voorzitter Ton Tibboel geen kennis van zaken te hebben. Dit is naar aanleiding van een presentatie van scheidend Ondernemersfondsvoorzitter Ton Tibboel de Ondernemersfondsvertegenwoordiger van het Buitengebied Jaap Boon. Zij gaven deze presentatie tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën op woensdag 22 mei.

Al jaren klagen ondernemers in het buitengebied dat ze veel geld moeten betalen voor het Ondernemersfonds, zonder dat zij dit geld kunnen gebruiken voor het organiseren van activiteiten. In het buitengebied zit namelijk een grote diversiteit aan bedrijven en instellingen, die geen verwantschap met elkaar hebben. Tibboel vond deze kritiek niet terecht. ‘Ik schat een ondernemer hoog in en die is inventiever dan we zelf denken. Als er geld ligt die een ondernemer inlegt, dan zou ik dat als ondernemer gaan gebruiken. Of voor mijn eigen bedrijf uit die pot halen.’

Het Ondernemersfonds past de voorwaarden voor het gebruiken van de jaarlijkse bijdragen, zo informeert Boon. ‘Als de instanties in het buitengebied 10% van het totaal vertegenwoordigen, kun je met een plan komen. Het moeten dan wel minimaal twee ondernemers zijn, anders ben je alleen bezig je eigen geld er uit te halen.’ Het Ondernemersfonds blijft overigens weigeren om de instanties in het buitengebied te informeren met wie ze kunnen samenwerken, onder het mom van ‘bescherming van de privacy’.

Tibboel zei hierover: ‘De bedrijven liggen heel ver uit elkaar. Maar iedereen weet welk bedrijf op loopafstand bij hem in de buurt ligt. Het is niet onze taak om dat aan te geven.’ De voorzitter liet weten, dat de instanties in het buitengebied jaarlijks 5.000 euro bijdragen aan het Ondernemersfonds. ‘Waaronder twee grote bedrijven die 400 euro per jaar betalen. Voor de rest loopt het heel hard naar beneden. We worden met open armen ontvangen door alle ondernemers, op een enkele uitgezonderd.’

Een opponent laat echter weten, dat de grotere bedrijven geen 400 euro, maar sinds 2008 al 700 euro per jaar aan trekkingsrechten betalen. Ze stelt: ‘Hoezo wordt er aandacht aan dit cluster besteedt? De heren Tibboel en Boon weten niet eens hoe de verhoudingen liggen!’ Voorzitter Ton Tibboel is om een reactie gevraagd. Hij laat weten: ‘Er is duidelijk een hetze gaande vanaf het begin.
Ik ben voorzitter van het Ondernemersfonds Lisse, aangesteld door de gemeente en heb geen enkel belang - in deze - om onwaarheden of wat dan ook te vertellen. 99,9 % is tevreden over het Ondernemersfonds Lisse en menig cluster heeft langdurige financiële afspraken gemaakt inzake de trekkingsgelden.’ Binnenkort verschijnt een uitgebreid interview met Tibboel over het Ondernemersfonds Lisse.