Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2013

Column

KAAG EN BRAASSEM – In deze serie beantwoordt politiek journalist Joep Derksen vragen van lezers over de politiek en de politieke besluitvorming. Die vragen kunnen over elk politiek onderwerp gaan. De volgende vraag wordt regelmatig gesteld: ‘Wat is toch die 3D?’

De term 3D heeft dus niets te maken met dat gekke brilletje wat je op moet doen in de bioscoop om naar een driedimensionale film te kijken. In de politiek wordt met ‘3D’ bedoeld: de drie decentralisaties. De rijksoverheid verzorgt op dit moment allerlei taken op het gebied van de Jeugdzorg, de Wet Werken naar Vermogen en de AWBZ Dagbesteding en Dagbegeleiding. Maar die taken worden allemaal overgedragen naar de gemeenten.

En volgens goed politiek gebruik stelt de nationale overheid dat gemeenten deze taken efficiënter en effectiever kunnen opzetten. Daarom is nu al duidelijk dat er bij die overdracht tegelijkertijd miljarden bezuinigd gaan worden op de overheidsuitgaven. Met andere woorden: iedere gemeente krijgt er wel een hoop werk bij, maar ze moeten die taken voor minder rijksgeld uitvoeren.

En in feite gaat dat geld niet eens naar de gemeenten zelf, maar is het juist bedoeld voor de mensen die extra hulp nodig hebben in het dagelijks leven. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een jongere die ontspoord is, een 45-jarige vrouw die al jarenlang werkloos is of een oudere die persoonlijke begeleiding nodig heeft. Kortom, met een gelijk aantal mensen maar minder geld om te verdelen, moet iedere gemeente keuzes maken in wie er wel hulp ontvangt en wie niet.

Het is een duivels dilemma, want welke politicus zal het aandurven om een noodkreet van een inwoner over zijn zoon of fragiele moeder te negeren. Probleem voor de politiek is ook, dat er nog altijd geen inzicht is in het totale bedrag dat de rijksoverheid gaat bezuinigen. Maar het zal veel zijn en daarom wil ook de gemeente Kaag en Braassem haar inwoners erop wijzen, dat de tijd van pamperen voorbij is. Als inwoners moeten wij ons meer bekommeren om onze kinderen, ouders, buren en beperkten. En hoe noodzakelijk het ook is, dat heeft toch iets moois: we gaan weer geven om elkaar!