Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2013

‘We willen geen Berlijnse muur voor ons huis’

LISSE – De mogelijke aanleg van een ontsluitingsweg over ‘t Lange Rack kan leiden tot een gerechtelijke procedure die helemaal tot aan de Europese Commissie wordt gevoerd. Omwonenden Peter en Harriët Lapidaire laten hier geen misverstand over bestaan. Ze hebben geen bezwaar tegen de bouw van de circa twintig woningen op het huidige grasveld naast Dever, maar wel tegen de plannen om de ontsluitingsweg vlak langs hun woning te laten gaan.
‘We zijn hier jaren geleden komen wonen, toen het bestemmingsplan van het terrein naast ons nog landelijk gebied was’, zo legt Peter Lapidaire uit. Het huidige doodlopende weggetje ‘t Lange Rack dient nu enkel als pad voor enkele omwonenden, maar plannen zijn er om de ontsluiting van de nieuwe woonwijk over deze weg te laten gaan. Lapidaire heeft het bureau Grontmij laten uittekenen welke consequenties dit voor de weg en hun uitzicht zal hebben.
Hij toont de tekeningen: ‘Voor het auto- en vrachtwagenverkeer moet er een bocht komen tegenover ons huis en de weg zelf moet verstevigd worden. Hierdoor komen we tegen een damwand van drie meter hoog aan te kijken. De ruimte is zodanig beperkt dat er een wanstaltige constructie uit komt. We willen geen Berlijnse muur voor onze deur.’ De ontsluiting van de toekomstige woonwijk kan veel beter op een andere manier, waarbij niemand er last van hoeft te hebben, zo voegt Harriët Lapidaire toe. ‘Laat de weg veel eerder afbuigen over de Ringsloot, dus meer in de richting van het C&A-gebouw. Daar ligt de infrastructuur al tot het bedrijventerrein.’ Ook kan gebruik worden gemaakt van andere wegen voor de ontsluiting, ‘zoals de weg voor de nieuwbouwwijk Geestwater en het intramuraal centrum’.
Ironisch genoeg kwam het idee om ’t Lange Rack als ontsluitingsweg te gebruiken van hun buurman Kees Horsman, die dit idee bij de gemeente opperde zonder hierover overleg te hebben met zijn buren. Het echtpaar is niet blij: ‘Zo’n nieuwe weg verandert ons uitzicht, neemt iets weg aan de landelijke omgeving en doet afbreuk aan ons wooncomfort. Bovendien tast het ook het naastgelegen monument aan; de enige stolp van Zuid-Holland. Voor twintig gezinnen die daar komen wonen, worden door de aanleg van deze ontsluitingsweg 35 gezinnen de dupe. Bovendien schatten we de kosten voor de aanleg van deze weg, de brug en de damwand op ruim een half miljoen euro.’
 
Ze ontkennen dat het hier gaat om een gevalletje nimby (Not in my backyard; niet in mijn achtertuin, JD). ‘Er zijn alternatieven voor zo’n ontsluitingsweg waarbij niemand er last van heeft. We gaan als het moet procederen en gaan dan door tot de Europese Commissie in Straatsburg. Het gaat niet om gelijk hebben, maar er moet gekeken worden naar alternatieven. Er wordt door de gemeente en de politiek niet eens naar ons geluisterd en dan zijn we bereid om echt tot het gaatje te gaan.’