Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2013

Zeeheldenwijk de lucht in

LISSE – De Zeeheldenwijk gaat tot 2021 flink op de schop. Alle openbare ruimte moet met 20 tot 30 centimeter omhoog gebracht worden. Dit wordt gedaan, om de kans voor toekomstig wateroverlast tot een minimum te beperken. Het ophogen van de achterpaden en de tuinen bij de huizen, moet echter door de eigenaren zelf gedaan worden. De gemeente stelt hiervoor wel zand en grond beschikbaar. Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) verstrekte dinsdag 9 juli meer informatie.
 
In totaal wordt ruim 3 miljoen euro uitgegeven om de grond omhoog te brengen. Als eerste gebeurt dit later dit jaar in de Barentszstraat en de Van Linschotenstraat. In de jaren 2014 tot 2016 komen de Barentszstraat, Houtmanstraat en Van Heemskerkplein aan de beurt. Hierna (tussen 2017 en 2019) volgen het Doormanplein, Evertsenstraat en Witte de Withstraat. De werkzaamheden worden afgerond met De Ruijterstraat (2020) en de Van Speykstraat (2021).
 
De Zeeheldenwijk is in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd en in de loop der jaren is de grond overal in meerdere of mindere mate gaan verzakken. Volgens het Nationaal Bestuursakkoord Water is de gemeente verplicht om maatregelen te nemen tegen de kansen op overstromingen. De woningen zelf staan op funderingen, dus die verzakken niet, maar steeds meer buurtbewoners merken het hoogteverschil als ze van hun huis naar buiten lopen en constateren dat de straat een stuk lager ligt.
 
Waar de gemeente zorg draagt voor het verhogen van de straten, parkeerstroken, trottoirs en plantsoenen, hebben de inwoners ook hun eigen verantwoordelijkheid. Zij zullen ervoor moeten zorgen dat ook hun tuinen en achterpaden aangepakt worden; op eigen kosten dus. Wel wil de gemeente hen tegemoet komen door het schenken van zand en grond om die ophoging te realiseren.
 
Van Zelst: ‘We zorgen wel voor het openbaar gebied, maar de tuinen en de achterpaden is particulier bezit. De afdeling Buurtgericht werken doet de communicatie met de omwonenden. De bewoners moeten wel met elkaar overeenstemming vinden over de manier waarop de achterpaden opgehoogd worden.’ Per deelproject worden de ophogingsactiviteiten aanbesteedt. Van Zelst: ‘Daar waar het kan blijven de bomen staan. Daar waar het niet kan, zullen we zorgen voor herplant.’ Ook worden de twee vijvers in het Van Heemskerkplein en het Doormanplein met 430 vierkante meter vergroot, onder meer door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.