Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 oktober 2013

Stilte voor de storm

Wethouder Cia Kroon presenteert programmabegroting
LISSE – De woonlasten voor de inwoners gaan het komende (verkiezings)jaar niet omhoog. Er wordt zelfs geen inflatiecorrectie geheven op het tarief van de OZB (Onroerende Zaakbelasting). Met enkele ingrepen heeft de gemeente ervoor gezorgd, dat de programmabegroting 2014 met een kleine plus kan worden afgesloten. Maar in de periode 2014 – 2017 zullen er vele bezuinigingen volgen. Ook gemeentelijke projectplannen sneuvelen, zo liet wethouder Cia Kroon (VVD) woensdag 2 oktober weten.
We willen vasthouden aan de lage lasten’, zo stelde Kroon. ‘We staan er financiel goed bij en dat willen we zo houden. Daarom bieden we saemn met de begroting ook de nota bezuingiingen aan.’ De gemeente bereid zich voor op onder meer de kosten voor de decentralisaties op het sociale domein. Andere speerpunten zijn het tegengaan van de winkelleegstand, het parkeren in het centrum en de wijken en het stimuleren van het Flower Science Center. Ook worden museum De Zwarte Tulp (30.000 euro per jaar) en ’t Huys Dever (10.000 euro) ondersteund.
Er moet de komende jaren ook bezuinigd worden, aldus Kroon: ‘De bezuinigingsopgave die we hebben berekend is 2,3 miljoen euro. Dat is een forse opgave voor de komende jaren. Voor 1,1 miljoen euro komen we met concrete voorstellen. Darnaast zijn er een aantal richtinggevende voorstellen voor circa 1,5 miljoen euro. Deze laatste voorstellen zijn nog niet uitgewerkt.’
Over de manier waarop de 1,1 miljoen bezuinigd moet worden, informeert de wethouder: ‘We willen geld dat voor een peciaal doel is gereserveerd, maar nog niet is uitgegeven naar de algemene middelen terug laen vloeien. Ook is er met een stofkam door de begroting gegaan.’ Ook past de gemeente een aantal ambities naar beneden aan. Zo stelt het college voor om geen 4 miljoen euro, maar slechts 2 miljoen euro te reserveren voor het verbeteren van de parkeercapaciteit.
Ook de passantenhaven, een vurige wens van alle coalitiepartijen en Kroon’s voorganger Bas Brekelmans, is geschrapt. De gemeente gaat echter wel de kop van de Greveling verdiepen en betaalt hiervoor 130.000 euro. De eigenaren van de toekomstige waterwoningen zullen hier blij mee zijn; zij krijgen een privéhaventje op de koop toe. Wat wel gerealiseerd wordt, zijn de watersportaccommodaties voor zowel de roei- als de kanovereniging. Bij de roeivereniging wordt voorgesteld om hen bij de Greef onder te brengen en de kanovereniging wordt bij de watersportvereniging ondergebracht.
De komende jaren wordt ook bekeken of en hoe verenigingen meer gebruik kunnen maken van gemeentelijke accommodaties en de scholen. Wanneer scholen vaker gebruikt worden in de avonduren – als die gebouwen toch leeg staan – kan dit ervoor zorgen dat andere geldslurpende accommodaties overbodig zijn. Een onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er nu al een overcapaciteit aan gemeentelijke accommodaties is, zo stelt wethouder Kroon.