Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Beleid oplaadpalen uitgesteld

LISSE – Een voorstel om nieuw beleid op te stellen voor het aanvragen van oplaadpalen, leidde tot zoveel vragen bij de commissieleden, dat het onderwerp is verschoven naar februari volgend jaar. Het afgelopen jaar hebben veertien inwoners een elektrische of hybride auto gekocht, zonder dat ze bij hun huis een plek hebben om de auto op te laden. Daarom hebben ze zich tot de gemeente gewend met het verzoek om een elaadpaal op een openbare plek (parkeerplaats) te zetten. De leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur bogen zich donderdag 12 december over dit vraagstuk.
In Nederland moeten in 2020 minimaal 18.000 oplaadpalen geplaatst zijn en een deel hiervan zal ook in Lisse verschijnen. Constantijn Jansen op de Haar, adviseur voor de gemeente, liet weten dat het niet de verantwoordelijkheid is van de gemeente om te zorgen dat iemands auto opgeladen wordt. ‘Er moet een goede spreiding komen van die palen in het dorp, maar ze mogen niet in de blauwe zone komen. Datt is namelijk een gebied voor kort parkeren. De aanvrager van de oplaadpaal is verantwoordelijk voor het plaatsen en het betalen van de kosten. De palen worden openbaar toegankelijk en de plekken worden gereserveerd voor elektrische auto’s.’ Op het moment dat een auto met een stekker staat ingeplugd, zal een passerende boa geen bekeuring uitschrijven.
Fractievoorzitter Dolf Kistemaker (PvdA) was kritisch: ‘Kies voor palen waar de mogelijkheid is om er meerdere auto’s tegelijk op aan te sluiten. De mensen die pionieren op dit gebied zijn de pineut. Zij moeten investeren in de paal en anderen kunnen er daarna gebruik van maken.’ Fractievoorzitter  Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) sugereerde: ‘Zet in Blokhuis een paal met vier oplaadpunten neer. Als je geen paal mag zetten in het blauwe zone gebied, dan kan niemand in het centrum een paal aanvragen. Maak het mogelijk om de mensen daar ’s avonds hun auto op te laten laden.’
Ook de overige politici willen wellicht nog wat ideeën aandragen. Ze krijgen hier tot begin januari de tijd voor. Het college komt in februari met een nieuw voorstel over het aanvragen van oplaadpalen.