Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Facebook impopulair bij jeugd

NOORDWIJK – De jeugd keert Facebook massaal de rug toe. Het grote enthousiasme van de 30- en 40-plussers om van dit sociale internetmedium gebruik te maken, zorgt ervoor dat er een grote walging ontstaat bij de jongeren: ‘Je gaat ook niet naar dezelfde kroeg als waar je ouders komen’, zo wordt daar bij hen over gedacht. Dit was één van de voornaamste feiten die de circa honderd aanwezigen hoorden tijdens de avond over ‘Mediagebruik van kinderen en tieners’ bij De Noordwijkse School.
De avond werd donderdag 28 november gehouden in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Onder de sprekers waren Suzan Schouten (uitgever Kids en Teens bij Sanoma), ondernemer Joris van Heukelen en Remco Pijpers, directeur van Stichting Mijn kind online. Zij beantwoordden prangende vragen, zoals: ‘Hoeveel tijd mag mijn kind achter het scherm?’ Het precieze aantal uren kon niet worden aangegeven; dat verschilt per kind. Maar ouders moeten kun kinderen leren om zich te focussen. Het grootste probleem voor de komende generaties is de juiste gegevens te kunnen scannen uit de toevloed van informatie.
Hoe zit het met de privacy van de kinderen? Daar wordt nog absoluut geen rekening mee gehouden. De wetgeving omtrent ‘in app puchase’ is er nog niet, maar is wel in opkomst voor kinderen. Omdat er zoveel aanbieders zijn is het niet zeker of iedereen zich aan de wetgeving houdt. De stichting mijn kind online doet binnenkort onderzoek naar privacy en apps. Een andere vraag was: ‘Hoe ga je om met gewelddadige games? Schouten: ‘Stel je eigen grenzen en leg uit waarom. Praat er over met andere ouders. Als jij iets verbiedt en je kind mag de game bij een vriendje wel spelen, is dat vaak door onwetendheid van de ouders.
Welke regels gelden er voor een smartphone? Het bezit aan smartphones stijgt heel hard; 73% van de tieners heeft al een smartphone. De telefoons worden nauwelijks gebruikt om te bellen, maar alleen om 24 uur ‘connected’ te zijn. Schouten vervolgt: ‘Social media is momenteel de belangrijkste media onder tieners. TV en tijdschriften verliezen hier de strijd. De belangrijkste sociale media bij tieners zijn whatsapp, snapchat en vine. Ze vertrekken massaal van Facebook. “Je gaat ook niet naar dezelfde kroeg als waar je ouders komen”. Onder kinderen tot 12 jaar is instagram op dit moment het populairst. Dat wint op dit moment snel terrein na het sluiten van het platform hyves.’