Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Gemeente in overtreding

RIJPWETERING – Na meerdere gesprekken tussen de Omgevingsdienst West Holland (ODWH) en de gemeente, liepen de gemoederen hoog op over het gronddepot aan de Lange Dwarsweg. Het leidde er zelfs toe, dat de ODWH de gemeente een last onder dwangsom wilde opleggen of zelfs bestuursdwang wilde gaan toepassen. Hierop heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om eieren voor haar geld te kiezen.
In 2007 werd een milieuvergunning afgegeven voor dit gronddepot, maar die vergunning voldoet niet meer aan de huidige regelgeving, aldus een ambtelijk rapport. Het gronddepot wordt op dit moment gebruikt voor opslag van diverse materialen door zowel de buitendienst als aannemers van de verschillende werken binnen de gemeente. Het depot werd voorheen ook gebruikt als wisselplaats voor de huisvuilinzameling.
Al in 2011 constateerde de ODWH overtredingen die plaatsvonden op dit terrein. Zo werd er grond opgeslagen ‘van onbekende kwaliteit’ en voerde de gemeente activiteiten uit om puin te gaan breken. Een hoeveelheid van ruim 1000 m3 lag klaar om gebroken te worden. De gemeente diende wel een conceptaanvraag in voor een omgevingsvergunning om deze opslag mogelijk te maken, maar na kritische vragen van de ODWH is nu toch door de gemeente besloten om niet door te gaan met die aanvraag.
In oktober werd het depot gecontroleerd door de ODWH en meerdere overtredingen weren geconstateerd. ODWH-medewerker Maria Bolsman laat weten: ‘ Binnen de inrichting ligt een hoeveelheid van ruim 1000 m3 puin, bouw- en sloopafval. Het puin en bouw- en sloopafval is vermengd met zand, grond en bodemvreemd materiaal, zoals ijzer en bielzen. De kwaliteit van deze hoop puin en bouw- en sloopafval is onbekend.’ Er is totaal geen controle op de mensen die het terrein op- en afgaan, want niemand binnen de gemeente weet wie de code van het slot van het toegangshek heeft.
Bolsman gaat verder over de geconstateerde overtredingen: ‘Behalve puin ligt er afval: tegels, een lege zak tegellijm, houten palen. • Tegen de aarden wal ligt een mengsel van granulaat, zand en grond van onbekende kwaliteit. Van de materialen, de hoeveelheden daarvan, de herkomst en de kwaliteit wordt geen registratie bijgehouden. Op enkele plekken is grond/zand aanwezig waarvan de kwaliteit niet is vastgesteld. De grens tussen aarden wal en opgeslagen materiaal is niét aangegeven en niet waarneembaar.’
Dit soort zaken zijn heel verkeerd,want de zaken op een milieudepot moeten netjes, gestructureerd en goed overzichtelijk zijn. Aan al deze voorwaarden wordt niet voldaan. De ODWH kwam daarom maar tot één conclusie. Bolsman: ‘Er is voor deze inrichting al twee keer vooroverleg geweest om de situatie te legaliseren. Dit heeft tot op heden niet geleid tot concrete acties. Wij zijn genoodzaakt om u een last onder dwangsom op te leggen of bestuursdwang toe te passen als de inrichting niet binnen vier weken in overeenstemming is gebracht met de omgevingsvergunning onderdeel milieu.’
Burgemeester Marina van der Velde wil niet veel over deze zaak kwijt. ‘We doen het zonder gronddepot. We vinden het niet opportuun om dat in stand te houden en halen het weg.’