Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2013

Kansen voor ondernemers

LISSE – ‘Nieuwkomers hebben nauwelijks een kans bij overheidsaanbestedingen. Toch kan het bedrijf dat zich blijft inzetten om een opdracht binnen te halen, successen scoren. Maar dan moet wel bekend zijn, hoe er moet worden omgegaan met de wensen en handelwijze van de gemeenten. Woensdag 6 november lieten veertig zakenmensen zich op een voorlichtingsavond over ‘Aanbesteden en MKB’ bijpraten door Bert Kassing, inkoper gemeentehuis Lisse namens Stichting RIJK.
Sinds april is een nieuwe aanbestedingswet van kracht, die kansen biedt voor ondernemers en gemeenten. In deze economische tijd was het opvallen dat slechts enkele tientallen ondernemers de moeite namen om waardevolle tips te krijgen hoe mee te kunnen doen in de aanbestedingstombola, waar in totaal miljarden euro’s in omgaan.
Kassing adviseerde  alle bedrijven om zich aan te melden bij www.tenderned.nl en ook via het Ondernemersloket Bollenstreek zijn waardevolle contacten aan te boren. Stichting RIJK is namelijk een inkoopsamenwerking voor 17 gemeenten, waar meer dan 367.000 mensen wonen. Kassing: ‘Er is soms een gevoel van willekeur en vriendjespolitiek. Veel ondernemers zijn niet optimaal geïnformeerd over de spelregels die gemeenten moeten hanteren bij aanbesteden. We hopen te bereiken, dat ondernemers wat meer begrip hebben voor de gemeente. We willen richting een nieuwe manier van aanbesteden: het ‘ondernemend aanbesteden’.’
Het is nog altijd zo, dat bekende aanbieders een grote streep voor hebben op nieuwkomers, maar Kassing meldt dat geprobeerd wordt om die situatie te verbeteren. ‘We proberen dat te doorbreken, door ook lokale ondernemers te laten inschrijven.’ Het meedingen in een aanbesteding is voor bedrijven doorgaans geen feestje: het is een tijdrovende zaak en vaak worden bedrijven gevraagd om maximaal te presteren tegen extreem lage prijzen, zo wordt het door veel ondernemers ervaren.
Maar bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van lokaal beleid, social return en  duurzaamheid krijgen meer kans om een opdracht binnen te slepen. Onbereikbare omzeteisen voor MKB-ers worden bijna niet meer gevraagd in het gemeentelijk aanbestedingsland. Kassing tipt: ‘Ga niet aannemen dat de gemeente weet wat je bedoelt. We kunnen geen gedachten lezen! Selectie en gunning zijn verschillende zaken. Eerst wordt gekeken of de ondernemer geschikt is om de opdracht te doen. Pas dan wordt gekeken naar de opdracht zelf.’