Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Kinderen geven geld aan glijbaan

LISSE – De leden van de kindergemeenteraad hebben gesproken en Cheeky’s Kinderdagverblijf krijgt bijna 2.000 euro voor de aanschaf van een speeltoestel en het aanbrengen van verf om een ‘verkeersplein’ na te bootsen. Maar liefst 11 van de 16 kinderen stemde voor dit initiatief. Hiermee visten de Lissesche Ijsclub (schaatsrekken), Bibliotheek Bollenstreek (Schrijver op School) en het Wereld Natuur Fonds (Laarzenpad) achter het net. Het publiek genoot woensdag 27 november met volle teugen en merkte dat er behoorlijk wat politieke talentjes onder de leden van de kindergemeenteraad zaten.
De kindergemeenteraad wordt ieder jaar georganiseerd. Hiermee ervaren basisschoolleerlingen hoe het is om politiek te bedrijven en mag een bedrag van maximaal 2.000 euro besteed worden aan een goed doel. Dit jaar deden leerlingen mee van de St.Josephschool (Achterweg 3-5), De Klarinet (Händelstraat 34-36), De Waterval (Judith Leijsterstraat 2) en Sint Willibrordschool (Oranjelaan 96).
Megan van der Heijden en Tije van der Zwet van de Sint Willibrordschool verdedigden met verve het voorstel voor de aanschaf van schaatsrekken voor gehandicapte kinderen en ouderen. Ze beantwoordden veel kritische vragen: ‘Ik kan beter schaatsen met een stoel dan met zo’n schaatsrekje’, vond Kaylis Meijaard van de Waterval 2. ‘Vorig jaar heeft de ijsclub ook al 1.000 euro gekregen en daar hadden ze deze rekken ook van kunnen kopen. Geldverspilling dus.’ Maaike Hendrikse (Josephschool 1) oordeelde: ‘Niet ieder seizoen is het wintertijd, dus 95% van de tijd staan ze ongebruikt. Megan en Tije voerden aan, dat door die schaatsrekken de mensen beter konden schaatsen in de winter en daardoor ook beter konden skeeleren in de zomer.
Het bezoek van boekenschrijvers op verschillende scholen werd verdedigd door Niels Opdam van de Waterval 1. ‘Het is een stimulans voor het lezen en het is cool om beroemde mensen te ontmoeten.’ Daar was niet iedereen het mee eens. Tije van der Zwet (St. Willibrord 1) vond: ‘Lezen is belangrijk, maar kinderen leren over het nut hiervan ook al op de kinderboekenweek.’
Het Laarzenpad kon Yovan Luijk (Waterval 2) niet bekoren: ‘Op het eind krijg je een sleutelhanger. Je hebt ook nog zoiets als evolutie. Hoe cool is dat, om een sleutelhanger te krijgen?! Kinderen hebben echt wel wat beters te doen, dan ’s avonds naar het bos te gaan.’ Rosa Broekhuizen (Klarinet 1) vond het wel een goed plan: ‘Je kan dan in het bos kijken naar vleermuizen.’ Vier van de acht teams waren voorafgaand aan de kindergemeenteraadsvergadering al voorstander van de aanschaf van een nieuwe glijbaan en de ‘verkeersverf’ voor Cheeky’s Kinderdagverblijf.
Fleur Fleriks (Josephschool 1) stelde: ‘Die andere projecten zijn leuk, maar ons project is ook nuttig; het wordt veiliger op het schoolplein.’ Yovan rekende voor: ‘Het speeltoestel dat ze hebben is te hoog en te onveilig. Bij een hoge glijbaan kom je met 20 km per uur naar beneden en kun je een been breken. Bij een lage glijbaan kom je maar met 10 km per uur aan. Ook willen ze voor 400 euro de grond verven. Dat is voor de grove motoriek; je leert zo over het verkeer en normaal spelen.’ Kaylis dacht dat het speeltoestel hangjongeren kon aantrekken, maar het pleit werd uiteindelijk beslecht door het argument van Maaike: ‘Als u geld geeft aan de kinderen, geeft u geld aan de toekomst van Lisse, want de kinderen zijn de toekomst van Lisse.’ Dit leidde tot een luid applaus van de tribune. Bij de stemming, waar de kinderen twee keer hun voorkeur voor een goed doel mochten aangeven, bleek dat het project van Cheeky’s de winnaar was met 11 stemmen. De natuurlessen en safari kregen 8 stemmen en het ‘Schrijver op school’ en de schaatsrekken moesten het elk doen met zes stemmen.