Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2013

Paarden, punaises en pistolen

College bezoekt dorp voor tweede keer
NIEUWE WETERING – Het college van burgemeester en wethouders keek naar paarden, reed over punaises en schoot met pistolen tijdens het dorpsbezoek op dinsdag 12 november. ‘s Avonds gingen de bestuurders het gesprek aan met vijf van tevoren grondig geselecteerde inwoners en twee mensen die zich hadden aangemeld voor de inwoneravond. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, werden ook hier de burgerlijke geesten rijp gemaakt, dat zij moesten nadenken over de toekomst.
De gemeente gaat namelijk steeds minder van de huidige taken doen en dumpt de verantwoordelijkheid hiervan bij de inwoners. De belastingbetalers moeten namelijk zelf maar met ideeën komen om de accommodaties zoals een cultureel centrum, zwembad of bibliotheek overeind te houden. En als dat niet lukt, gaat onherroepelijk het mes erin. Niet vandaag, of morgen, maar reken er maar op dat vanaf 2015 veel accommodaties en voorzieningen de deuren moeten sluiten.
Nog niet zo lang geleden kwamen op een doorsnee inwonersavond, waar het college tekst en uitleg gaf over haar handelen, zo’n 130 inwoners af. Dit keer zat een heel klein groepje mensen om een tafel om te praten over alles wat Nieuwe Wetering aangaat. En dat kwam niet omdat de gemeente een maximum gesteld had aan het aantal aanmeldingen: zelfs dat maximum van vijf ‘gewone’ inwoners werd nog niet gehaald. Het is opmerkelijk, dat de belangstelling zo laag is, zeker gezien de recente polemiek over de te hoge verkeerspunaises, de sluiting van basisschool De Meerpaal, de mogelijke komst van een Hospice en de perikelen rondom de Natuurbelevingstuin. Maar het lijkt erop, dat de inwoners moe zijn van al die loze beloftes van de collegeleden. ‘Ze doen toch wat ze zelf willen’, zo wordt vaak gezegd. Dit wordt stellig ontkend door het college, maar ook in de raadsvergadering van maandag 11 november kregen de burgemeester en wethouders er van langs over de ondermaatse communicatie die al jaren hoogtij viert in deze gemeente.
Tijdens de informatieavond  van dinsdag 12 november spraken de collegeleden met vertegenwoordigers van de dorpsraad, Oranjevereniging, het cultureel centrum, DGV en het Hospice. Wethouder Jan Uit den Boogaard ‘Maatschappelijke voorzieningen kunnen niet in iedere kern. We zullen keuzes moeten maken. Hoe kunnen we huisartsenposten en bibliotheken in stand houden en hoe kunnen we een goede en leefbare situatie houden? Dat gaan we niet in het gemeentehuis verzinnen. Allerlei oroganisaties en bewonersgroepen worden hier bij betrokken. Dit gesprek is er een beginnetje van.’ Burgemeester Marina van der Velde vulde aan: ‘We willen geen wensenlijst horen, maar een reëel plaatje van wat kan.’