Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2013

Strijd voor behoud eilandjes

LEIMUIDEN – Jarenlang woont de heer Leeflang al op zijn boot naast de unieke broekboseilandjes. Doordat er nooit iets aan die eilandjes gedaan werd, ontstond een unieke natuur met volop flora en fauna. Deze eilandjes zijn particulier bezig en onlangs heeft een van de eigenaren het idee opgevat om er niet alleen twee huizen te bouwen, maar ook een pad aan te leggen gemaakt van cortenstaal.
Leeflang is fel tegen deze ontwikkelingen: ‘Die eilandjes worden ook wel bovenboseilandjes genoemd en hierop ligt zogeheten snijkoekland. Ze hebben alleen natuurwaarden. Je kunt er nauwelijks op lopen, het is verwilderd en er groeien bomen op.’ Enkele jaren geleden heeft de eigenaar de nabijgelegen haven uitgebaggerd en het slib op een van de eilandjes verspreid. Volgens Leeflang zijn hierdoor de bomen verstikt.
De bewoner maakt zich zorgen om nieuwe plannen en richt zich hierbij tot het gemeentebestuur, die deze plannen moet goedkeuren. ‘Nu wil de betreffende eigenaar met een stalen damwand een schoeiing slaan langs de Ringvaart. Ook wil hij een pad maken van cortenstaal. Dat kun je niet zomaar neerflikkeren, dus dat pad wil hij op palen maken. Hiervoor moet er geheid worden. Bovendien is dat cortenstaal heel chemisch spul; uiteindelijk slijt dat en komt die chemische rotzooi in het natuurgebied terecht. Dat mag niet gebeuren!’
Leeflang stapt naar de rechtbank toe, als de gemeente de plannen wel goedkeurt, zo laat hij weten. Hij doet een handreiking: ‘Een paadje van houtsnippers is prima, maar het gaat te ver dat er geheid moet worden en dat er cortenstaal geplaatst wordt.’ De gemeente reageert: ‘Er is een aanlegvergunning verleend voor beschermde activiteiten op het eerste Broekboseilandje. De heer Leeflang heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Dit bezwaar is behandeld en afgewezen. Er is misschien onduidelijkheid ontstaan doordat het pad is opgenomen op de tekening bij de aanvraag van de aanlegvergunning. Er is echter geen vergunning verleend voor dit pad, ook heeft de gemeente geen toezeggingen in die richting gedaan. Op dit moment lopen er geen vergunningaanvragen meer.’