Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Kwart miljoen euro verlies

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Het is definitief; de gemeente kan 250.000 euro op haar buik schrijven. Jaren geleden dagdroomden de bestuurders en politici over een nieuwe belasting; de vermakelijkhedenretributie. Zo’n toeristentrekker als Corpus zou toch wel vijftig cent tot een euro per bezoeker kunnen missen, om dat geld af te dragen aan de armlastige gemeente?
En zo besloot de politiek dat de vermakelijkhedenretributie moest worden ingevoerd. Dit zou in 2012 het bedrag van 50.000 euro moeten opleveren, het jaar erop 100.000 euro en dit jaar nog eens een ton aan euro. Het was een prachtige droom, maar zoals het gaat met dromen komt er een moment dat je wakker wordt in de harde werkelijkheid. Het was de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die het gemeentebestuur hard op de vingers tikte en ruw liet ontwaken.
Wat blijkt? Het is namelijk helemaal niet mogelijk om een belasting in te voeren, die alleen tot doel heeft om geld binnen te schrapen en bovendien nog voornamelijk gericht is op één specifiek bedrijf. Daarom zijn de politici deze maand gedwongen om een besluit te nemen voor het vernietigen van de vermakelijkhedenretributie. Dit slaat meteen een gat van een kwart miljoen euro in het meerjaarlijkse budget van de gemeente en op dit moment weten bestuurders, ambtenaren en politici nog niet hoe ze dat gat moeten opvullen. De belastingbetalende inwoners zullen de ideeën uiteindelijk mogen verwelkomen bij de bekendmaking van de eerste voortgangsrapportage 2014 later dit jaar.