Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

Toekomst ZVN verzekerd door overname Bierman

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Deze maand nog  wordt het koopcontract van het Bierman-gebouw ondertekend door de Zeil Vereniging Noordwijk (ZVN) en de gemeente. Dit verwacht ZVN-bestuurslid Rick  van der Niet. Onlangs stemde een ruime meerderheid van de leden in met de aankoop van het pand en deze gebeurtenis is een nieuwe stap in de toekomst van de zeilvereniging.
De wens om Bierman te kopen, ontstond al aan het begin van dit millennium; sinds de tijd dat ZVN ‘tijdelijk’ gebruik kon maken van de opslagfaciliteiten van het gebouw. De gemeente had de eigenaar van dit pand in de jaren ’90 van de vorige eeuw uitgekocht, zodat hij elders zijn bedrijfsactiviteiten kon voortzetten. En tot er een nieuwe bestemming was, kon de ZVN haar boten en materialen daar opslaan. Het beviel de ZVN-leden uitstekend en het bestuur benaderde de gemeente met het verzoek om het gebouw te mogen kopen.
Van der Niet informeert: ‘Als zeilvereniging haden we de behoefte aan een winterlocatie, want voorheen stonden de boten altijd bij vrienden, aannemers en ondernemers en dan kun je niets onderhouden. Het is gemakkelijk dat we op één locatie dichtbij het strand zitten; het bevordert ook het verenigingsgevoel.’ De leden komen ‘s winters iedere maandagavond naar het pand om daar de verenigingsspullen te onderhouden; de rest van de week wordt het gebouw niet gebruikt. Maar ZVN stelt het in de zomer wel gratis beschikbaar aan verenigingen of stichtingen die tijdelijk de ruimte goed kunnen gebruiken voor een speciaal evenement, zoals het EK Life Saving van de NRB.
ZVN betaalt 305.000 euro kosten koper om het Bierman-pand in bezit te krijgen en dat bedrag is bepaald door twee onafhankelijke taxateurs. Van der Niet: ‘De leden dragen zorg voor de totale investering met daarbij het de kosten van het geplande onderhoud. Van de jaarlijkse exploitatiekosten komt de helft uit winterstalling van boten, de stichting Kurt Carlsen draagt 20% bij en de vereniging zelf zorgt voor de resterende 30%.’ Door de overname gaat de contributie wel met 10% omhoog, zo besloot een meerderheid van de 70 aanwezige leden tijdens de algemene ledenvergadering. Drie ton lijkt een laag bedrag, maar het zal niet zo zijn dat de ZVN dit pand over een paar jaar met forse winst weer verkoopt: de gemeente behoudt namelijk het eerste recht van koop, zo is opgenomen in het verkoopcontract.
Toch is niet iedereen blij met de aankoop, zo geeft Van der Niet toe. Met name de leden die hun boten op eigen terrein hebben liggen en daar zelf kunnen zorgen voor het onderhoud, stemden tegen de deal. ‘Dat is de democratie, want 55 leden stemden voor en er was een aantal onthoudingen’, aldus Van der Niet. ‘Er zijn altijd mensen die vinden dat het een hoop geld is, waar ze niets voor terug zien, maar een ruime meerderheid was voor.’ Opzeggingen vanwege de 10% contributieverhoging zijn er niet geweest, informeert het bestuurslid: ‘Mensen zijn lid van de zeilvereniging om te zeilen. Als je kijkt naar de kosten van het lidmaatschap ten opzichte van wat de activiteit zeilen zelf kost, dan vallen die lidmaatschapskosten reuze mee.’
Hij besluit: ‘We zijn blij met de Bierman. Het versterkt de vereniging en onze mogelijkheden. Wel moet aan het pand veel gebeuren. Dat gaat meer dan een ton kosten. De buitenkant van het pand is niet geheel waterdicht. En er komt een nieuw dak op, waardoor de asbestcementplaten verdwijnen.’