Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 februari 2014

Wobben als bijverdienste

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > Wie voortaan bij de gemeente een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) wil indienen, kan dat voortaan niet meer via email doen. De gemeente heeft het helemaal gehad met de ‘stroom aan fake verzoeken’, zo liet raadslid Marco Oehlenschläger (D66) donderdag 13 februari tijdens de vergadering van de meningsvormende raad weten.
Mensen die een WOB-verzoek indienen, maken kans om een aanzienlijk bedrag te incasseren, op het moment dat de gemeente niet op tijd of niet volledig alle opgevraagde informatie verstrekt. De afgelopen jaren hebben tal van kantoortjes, prive-personen en advocatenbureaus gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Het is zelfs zo erg geworden dat hier een werkwoord voor bedacht is: ‘Even de gemeente wobben’. Vaak wordt over de meest onzinnige zaken en futiliteiten informatie opgevraagd, in de hoop dat gemeenten deze informatie niet kunnen verstrekken.
Een ambtenaar informeerde de raadsleden: ‘De meeste verzoeken per email komen binnen om op een slinkse manier geld te verdienen. Die mensen sturen één mailtje naar 400 gemeenten en hopen dat er niet gereageerd wordt om zo aan een dwangsom te komen. De ontwikkelingen zijn werkelijk schrikbarend. We krijgen de meest onzinnige of uitgebreide verzoeken, die uren tot dagen in beslag nemen van de ambtelijke capaciteit.’ In 2013 zijn 48 WOB-verzoeken ingediend, maar de gemeente heeft geen dwangsommen hoeven te betalen. De kosten voor de ambtelijke inzet worden echter wel afgewenteld op de belastingbetalende inwoners.
Raadslid Leen Mur (OLN) bleef sceptisch over het besluit om WOB-verzoeken per email ongeldig te laten verklaren: ‘Zolang die dwangsommen geldig blijven, heeft dit besluit maar een tijdelijk effect. De mensen kunnen ook een postzegel plakken.’ Vanaf vrijdag 28 februari kunnen geldige WOB-verzoeken alleen nog per brief en mondeling aangevraagd worden.