Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2014

CDA tweede keus

Nieuw Lisse, D66 en SGP/ChristenUnie willen coalitie vormen
JOEP DERKSEN
LISSE – Het CDA en de VVD lijken de grootste verliezers te zijn uit de gespreksrondes die informateur Ben Blonk vorige week hield. Hij adviseert naar aanleiding van deze gesprekken, dat in eerste instantie Nieuw Lisse gaat praten met D66 en SGP/ChristenUnie om te kijken of met deze partijen een coalitie gevormd kan worden. Dit blijkt uit het advies, dat woensdag 26 maart openbaar gemaakt werd.
De VVD en PvdA/GroenLinks waren de grootste verliezers bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart. Daarom zijn deze partijen volgens de informateur ‘geen logische keuze’. Er moet een coalitie met ‘winnaars’ komen en dan zijn er twee varianten: Nieuw Lisse met D66 en CDA of Nieuw Lisse met D66 en SGP/ChristenUnie. Uit het advies van Blonk lijkt het, dat fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA) geen beste beurt heeft gemaakt bij de informateur. ‘Het CDA-verkiezingsprogramma is niet altijd even duidelijk. Het was in het gevoerde gesprek moeilijk helder te krijgen welke keuze het CDA wil maken. Voortzetten van de huidige coalitie bleek een optie en ook een coalitie met VVD, D66 en CDA. Omdat het van belang is dat het formatieproces ingegaan wordt met partijen die er voor 100% met een open vizier voor gaan, lef hebben, vertrouwen in elkaar hebben, innovatief zijn en bereid zijn over elkaars grenzen heen te kijken bestaat een voorkeur voor de SGP/Christen Unie. Niet gesteld wordt dat dit allemaal met de CDA fractie niet zou kunnen lukken maar in het gesprek werd het enthousiasme node gemist en was van een duidelijke keuze geen sprake.’
De voorkeur gaat uit naar SGP/ChristenUnie als derde coalitiepartner: ‘Omdat het van belang is dat het formatieproces ingegaan wordt met partijen die er voor 100% met een open vizier voor gaan, lef hebben, vertrouwen in elkaar hebben, innovatief zijn en bereid zijn over elkaars grenzen heen te kijken bestaat een voorkeur voor de SGP/Christen Unie.’
De komende weken moeten de drie partijen over veel zaken nog tot overeenstemming komen. Nieuw Lisse wil het liefs twee wethouders, maar dat zien de overige partijen vooralsnog niet zitten. In plaats van een vierde wethouder zou burgemeester Lies Spruit ook extra taken op zich kunnen nemen.