Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

‘We helpen de jongeren om zelfstandig te worden’

JOEP DERKSEN
LISSE – De tijd dat de scouting zich alleen bezig hield met heitjes voor karweitjes en het over de straat helpen oversteken van oude omaatjes ligt ver achter ons. Iedere week genieten honderden kinderen van de natuur en leren ze handige en nuttige zaken. Ze ervaren wat ze leuk vinden en ontwikkelen hun leidinggevende en organisatietalenten. In ons dorp zijn drie scoutinggroepen: Shawano’s, Lisser Kaninefaaten en Graaf van Lynden. In deze serie vertellen de vrijwilligers hiervan wat er zo mooi is aan het scout zijn.
Een paar van de vrijwilligers voor de Lisser Kaninefaten zijn Mariska Schoorl (secretaris), Paul Schoorl (voorzitter), Paul Huybens (penningmeester) en Hans Teeuwen (contactpersoon communicatie). De naam ‘Lisser Kaninefaaten’ komt van een oude Germaanse stam die hier ooit gezeten heeft. Deze scoutinggroep is in 1932 opgericht en is daarmee de oudste in deze regio. ‘En we zijn ook de modernste in de regio’, lacht Paul Schoorl. ‘Los van het fikkie steken, touwknopen en kompas lopen, werken we ook met internet, gps en radiokampen.’
De jongens en meisjes tussen 5 en 21 jaar spelen met elkaar en werken samen. Juist omdat dit altijd gemengd gaat, groeit er een mooie mix van individualisten die goed kunnen samenwerken. En in het fraaie Keukenhofbos kan de jeugd allerlei mooie spelletjes doen, zonder dat er ‘iets’ gebeurt. Teeuwen : ‘Er is altijd begeleiding, maar daarnaast is de sociale controle onderling gigantisch groot. Ze houden elkaar in de gaten en er gebeurt niets.’ Toch groeit er af en toe wel een scoutingrelatie uit die mix van jongeren en door de jaren heen zijn al heel wat huwelijken hier het gevolg van geweest.
De scouting zorgt ervoor, dat het in het dorp een stuk rustiger is. De circa honderd kinderen en jongeren die wekelijks in het bos actief zijn, hangen dan niet rond in het dorp. In plaats daarvan genieten ze van gps-spelletjes, een spionnenspel of koken ze op een kampvuur in de Kuil; een ruimte achter het clubhuis. ‘De ene keer doen ze spelletjes en de andere keer zijn ze heel serieus bezig. Wij helpen hen zelfstandig te worden en schenken aandacht aan de structuur. Als je de wereld wilt veranderen, begint dat bij jezelf en als je op je cv zet dat je leidinggevende bent geweest bij de scouting, karakteriseert het dat je leiding kunt geven’, aldus Huybens.
De Lisser Kaninefaten krijgen geen subsidie, maar als er echte projecten zijn, dan zou een subsidiebedrag van de gemeente wel uitkomen. ‘De gemeente legt hele kunstgrasvelden aan bij sportclubs, maar als wij een elektriciteitskabeltje aan willen leggen, moeten we om een paar euro komen bedelen. De gemeente beseft niet altijd wat de scouting voor de gemeenschap betekent. Deze kinderen hadden ook in het dorp kunnen rondhangen.’