Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 mei 2014

Nieuwe naam Raadhuisplein bekend

JOEP DERKSEN
LISSE – De Factorij; dat is de nieuwe naam voor het bouwproject Raadhuisplein. Naar aanleiding van een prijsvraag van projectontwikkelaar Horsman & Co. hebben vijftien mensen ideeën ingestuurd voor de nieuwe naamgeving.
Andere namen waren onder meer: ‘Graaf van Lyndenstate’, ‘De Thalia’, ‘Aurora’ en ‘De Witte Swaen’. De keuze viel echter op de door Harry Duivenvoorden ingestuurde suggestie ‘De Factorij’.  Onder meer vanwege de historische link van deze naam met Jacob van Heemskerck. Deze man was de zoon van Hendrick Cornelis van Beest van Heemskerck, een zeilmaker te Amsterdam. Als wees leerde hij de beginselen van de zeevaartkunde bij Canu in Amsterdam. Hij was aanwezig op Barentsz' derde en laatste reis (1596-1597) die eindigde in de beroemde overwintering op Nova Zembla. Van Heemskerck vestigde zijn naam door leiding te geven aan de terugkeer naar Amsterdam.  
In 1598 vertrok hij voor de eerste keer met acht schepen naar Indië. Jacob Cornelisz. van Neck en Wybrand van Warwijck waren bevelhebbers. De schepen raakten elkaar onderweg kwijt en Van Neck kwam als eerste op Bantam aan. Van Neck stuurde Van Heemskerck en Van Warwijck door naar de Molukken en begon zelf aan de terugreis. Van Warwijck en Van Heemskerck openden factorijen op Ambon en Banda. Een factorij is een kleine nederzetting van waaruit handel werd bedreven met Nederland. Vaak bestond een factorij uit slechts een paar bedrijven, woningen voor het personeel, een kerk , soms met garnizoen in een versterking of fort om de positie tegen indringers of aanvallers te kunnen verdedigen.
 
Namens Horsman & Co. laat John Moors weten: ‘De diversiteit aan functies en gebouwen op de locatie en direct daar aan grenzend maken,  in combinatie met de beslotenheid van het bouwplan zelf, de naam De factorij zeer geslaagd.’