Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 juli 2014

Met kettingzaag strijden tegen iepenziekte

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Iedere inwoner met een iep in zijn voor- of achtertuin kan plotseling geconfronteerd worden met een ambtenaar die een kettingzaag in zijn hand heeft. Het college van burgemeester en wethouders neemt geen halve maatregelen waar het gaat om de aanpak van de iepenziekte.
Bij twee iepen aan de Beeklaan is de iepenziekte aangetroffen en daarom is er nu ‘grootalarm in de wereld van het Noordwijkse groen’, zo laat de gemeente weten. Iedere boom met de iepziekte moet zo snel mogelijk, en in ieder geval binnen twee weken gekapt worden, om verdere verspreiding  te voorkomen. En dan maakt het niet uit of het een iiep van een particulier is, of een boom van de gemeente, omdat ‘de ziekte geen onderscheid maakt tussen gemeentelijke of particuliere bomen’.
Ambtenaren zijn aan het werk gezet in een ‘opsporingsactie’, waarbij gekeken wordt, of er meer bomen besmemt zijn. Particulieren met een zieke iep in hun tuin kunnen worden verplicht de besmettingshaard te verwijderen. Maar de gemeente hoopt, dat die verplichting niet hoeft te worden opgelegd en dat iedere bezitter van een boom met iepenziekte zijn of haar verantwoordelijkheid zal nemen. Ook na de kap blijft de boom gevaarlijk voor zijn soortgenoten; het hout mag dus niet opgeslagen worden als haardhout, maar moet óf gestript worden van de schors óf compleet verwijderd worden.
De gemeente roept alle inwoners op om geïnfecteerde bomen op te sporen. ‘U kunt een zieke iep herkennen aan het feit dat fris groene blad in de zomer binnen een paar weken geel en bruin verkleurt en uiteindelijk eraf valt. Aan kale takken blijven meestal nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden zitten.’ Kalende bomen kunnen gemeld worden bij 071 366 0400; ook als u twijfelt.