Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2014

De Groene Bol ziet levenslicht

JOEP DERKSEN
LISSE – Na jaren van voorbereiding was er eindelijk het feestelijke moment dat het Natuur- en Milieu Educatie (NME) werd geopend. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) bevestigde hoogstpersoonlijk een naambord aan de muur van het gebouw op het terrein van Kasteel Keukenhof. Het NME gaat voortaan door het leven als ‘De Groene Bol’. En met een glas champagne liepen de toeschouwers bij de paddestoelententoonstelling naar binnen om daar te genieten van alles wat er uitgestald stond. En tegelijkertijd wat kennis op te doen van de natuur.
Rob Janse is voorzitter van NME De Groene Bol en hij vertelde de aanwezigen vrijdag 10 oktober over de weg die de vijf bestuursleden en overige vrijwilligers moesten afleggen om tot dit heuglijke moment te komen. Na een lange zoektocht door heel Lisse, waarbij meerdere locaties uiteindelijk afvielen, bleef het terrein van Kasteel Keukenhof over. Het NME zit in hetzelfde gebouw als de kinderboerderij en de bestuursleden kiezen er voor om een ‘groeimodel’ te volgen, aldus Janse.
Zo worden educatieve programma’s opgesteld voor basisschoolleerlingen en wil de NME ‘een netwerk gaan opbouwen van inhoudsdeskundigen’. Hierbij zoekt de NME De Groene Bol samenwerking met andere NME’s in de regio. Janse kondigde het eerste concrete evenement alvast aan: ‘Begin volgend jaar starten we een project met de verkiezing van de meest duurzame school van Lisse. De leerlingen brengen dan hun eigen school in kaart met betrekking tot het gebruik van materialen, verlichting et cetera. Hier komt de meest duurzame school van Lisse uit.’
Naast de gemeente Lisse, die al 45.000 euro heeft gegeven om De Groene Bol op te zetten, is de NME ook op zoek naar andere manieren om geld binnen te halen. Er bestaan plannen voor het opzetten van een symposium met het bedrijfsleven, waarbij het hoofdthema ‘duurzaamheid’ zal zijn. Janse: ‘We hopen dit succesvol te kunnen doen in samenwerking met anderen.’ Extra inkomsten zijn hard nodig, want het bestuur wil een NME-coördinator aantrekken. ‘En dat kost geld’, aldus Janse.
Vervolgens verrichtte Ruigrok de openingshandeling, met het vastschroeven van een naambord. Hij was enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling en noemde het ‘een mijlpaal. We zijn trots dat NME De Groene Bol hier een plek heeft gekregen. Dank aan de vrijwilligers voor hun inzet.’