Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

‘Marktwerking moet haar werk doen’

JOEP DERKSEN
LISSE – Iedereen die nu gebruik maakt van ‘Hulp bij het huishouden’, krijgt diezelfde service volgend jaar ook nog als ‘individuele maatwerkbeschikking’. Nieuwe klanten krijgen deze dienstverlening vanaf 2015 echter als ‘algemene voorziening’; een jaar later geldt dat voor alle mensen die hulp bij het huishouden nodig hebben.
Bij het verschijnsel ‘algemene voorziening’ mogen zorgaanbieders in feite ieder tarief vragen, die ze willen. Maar wethouder Adri de Roon (D66) verwacht, dat de markt haar werk zal doen en de prijzen laag zullen blijven, zo liet hij dinsdag 21 oktober weten. De gemeente heeft namelijk een aantal zorgaanbieders aangegeven, waar mensen hun ‘hulp bij het huishouden’ bij kunnen afnemen.
De Roon: ‘Als je een van die aanbieders kiest, weet de  gemeente dat aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.’ Maar dan heb je  het over een tiental ondernemingen die een dienst aanbieden; in economische termen is er dan sprake van een oligopolie, oftewel een groepje bedrijven dat onderling de prijzen afstemt. Dit zorgt toch voor hogere prijzen? De Roon is hier niet bang voor: ‘Als bestaande aaanbieders zich aan prijsmisbruik gaan schuldig maken, kunnen anderen ook het zorgcontract ondertekenen en hun diensten aanbieden.’ Op die manier zouden de prijzen dan weer omlaag moeten gaan, zo verwacht de wethouder. Mochten de tarieven toch zo hoog worden, dat die te duur worden voor mensen die minder dan 110% van het sociaal minimum ontvangen, dan is er nog een vangnet voor hen. De gemeente overweegt het uitgeven van ‘vouchers’ of het verstrekken van bijzondere bijstand voor deze mensen.