Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Minder omzet voor BESCAL

Grotere afhankelijkheid van De Paraplu
JOEP DERKSEN
LISSE – De omzet van BESCAL blijft achter op de begroting, zo blijkt uit de halfjaarrapportage van deze organisatie. Dit probleem wordt mede veroorzaakt doordat een aantal huurders van de verschillende accommodaties is gestopt of minder vaak gebruik maakt van de ruimtes.
Angela van Lienen, directeur-bestuurder van BESCAL, ziet het anders, zo blijkt uit de halfjaarrapportage. ‘De structurele verhuur van het seizoen 2014/2015 is gestegen ten opzichte van het seizoen 2013/2014.’ Wel waarschuwt ze: ‘Doordat er sinds 1 januari 2014 ‘per uur’ wordt verhuurd in plaats van ‘per dagdeel/half dagdeel’ kan dit mogelijk wel consequenties hebben voor de omzet. Daarnaast zien we dat sommige vaste gebruikers hun activiteiten verplaatsen naar goedkopere zalen. Ook dit kan consequenties hebben voor de hoogte van de omzet. De half jaar cijfers laten zien dat we qua omzet op dit moment nog wat achterblijven op de begroting en qua kosten binnen de begroting zitten.’
Het verhuuroverzicht laat een ontluisterend beeld zien van huurders, die steeds minder gebruik maken van de verschillendeaccommodaties. Vorig seizoen was ActiVite nog 491 uren actief in ’t Poelhuys en De Beukenhof, maar dit seizoen is dat nog maar 252 uren. De ANBO gaat terug van 140 naar 92 uren en de KBO zakt van 254 naar 199 uren. Atal Media stopt helemaal met het huren van de C-zaal in ’t Poelhuys (was: 312 uren). Ook de EHBO verhuist naar een ‘andere locatie buiten BESCAL’ en maakt geen 108 uur meer gebruik van de BESCAL-faciliteiten. De IVB stopt eveneens.
De Evangelische Gemeente Lisse heeft haar activiteiten met ruim 2/3de beperkt (van 58 naar 16 uur) en het Filmhuis Lisse, dat naar Floralis verhuist, is teruggegaan van 144 naar 24 uren. GSC De Poel heeft het aantal huururen verminderd van 218 naar 148 en ’t Muzenhuis stopt in december van dit jaar helemaal als huurder van De Greef: dit scheelt BESCAL maar liefst 1.150 uur aan huurinkomsten. De JOL-huurinkomsten kelderen van 227,5 uren naar 45 uren.  De North Hill Country Dancers wilde graag zelf bepalen welke personeelsleden er wel en niet werken tijdens hun avonden. BESCAL wilde niet aan dit verzoek voldoen en daarom besloot deze vereniging het aantal huururen in ‘t Poelhuys te verminderen van 242 naar 114.
Positieve ontwikkelingen zijn er ook. Zo is Eurocom Opleidingen een nieuwe huurder (50 uren) in ’t Poelhuys en het Flores Theater verdubbelt haar huururen van 120 naar 265. Hetzelfde geldt voor het Repair café (van 18 naar 42 uren). De vrijwilligers van Kindervreugd breidt het aantal activiteitenuren uit van 413 naar 465 en de leden van LUTO gaan 80 uur vaker biljarten.
Andere huurders die meer uren gebruik maken van de verschillende activiteiten zijn Bridgclub Lisse (van 364 uren naar 424 uren), Buurtvereniging Wilhelmina (zij moesten noodgedwongen vertrekken bij het zwembad), biljartvereniging Carambole (van 132 naar 196 uren) en de Diaconie (van 10 naar 16 uren). Stichting De Paraplu is voortaan de allergrootste afnemer; deze organisatie verdubbelt het aantal huururen van 2.850 naar 6.175. Hierdoor loopt BESCAL echter wel het risico, dat de afhankelijkheid van De Paraplu enorm stijgt.