Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Noodkreet Paraplu

JOEP DERKSEN
LISSE – Het bestuur van de Stichting De Paraplu heeft een brief geschreven naar het college van burgemeester en wethouders. Hierin spreken secretaris Aad Lagerberg en voorzitter Hans Hoogenbosch hun zorgen uit over de manier waarop omgegaan wordt met de sociaal-culturele voorzieningen en de gebruikers van deze gebouwen.
Ze constateren, dat sinds BESCAL beheerder is geworden van De Beukenhof, de zaken niet zijn verbeterd. ‘Stichting BESCAL heeft inmiddels De Beukenhof ook in de weekends opengesteld en heeft zich er sindsdien voor ingespannen om andere (potentiële) huurders te laten weten dat er 365 dagen per jaar een ruimte in De Beukenhof kan worden gehuurd. Het resultaat is nihil, want er zijn geen nieuwe gebruikers. Dit geldt ook voor ’t Poelhuys en Floralis.’
In de brief schrijven de beide bestuursleden verder: ‘Steeds meer knelpunten dienen zich aan. De drie lokale toneelverenigingen gaan bij ongewijzigd (tarieven)beleid failliet. De EHBO is inmiddels om financiële redenen uit De Beukenhof naar elders vertrokken. De Paraplu wacht al twee jaar op een herziening van huur- en consumptieprijzen tot het niveau passend bij het beoogde dienstencentrum. Enkele aan deze koepel gelieerde activiteitengroepen zijn inmiddels ter ziele. Verdere afkalving dreigt (Ouderenkoor Zanglust, sjoelclub, handwerkgroep) waarvan veel sociaal en financieel kwetsbare ouderen het slachtoffer worden.’
De zorgen gaan verder: ‘De inloopfuncties worden ernstig gehinderd door te hoge prijzen voor een kopje koffie/thee. Het betreft ook groepen die in ’t Poelhuys zijn gehuisvest. Bij ongewijzigd beleid is de bouw van een nieuwe Beukenhof voor sociaal-culturele activiteiten niet meer nodig. Daarmee zou ook een einde komen aan de preventieve waarden daarvan: het voorkomen van vereenzaming van senioren.’ De brief is een regelrechte noodoproep om de problematieken waar de verenigingen, stichtingen en clubjes mee worstelen. De Paraplu houdt een pleidooi om De Beukenhof te laten voortbestaan als dienstencentrum en er niet een veredelde horeca-instelling van te maken. Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat het college nog geen reactie kan geven.