Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

BESCAL mag blijven

JOEP DERKSEN
LISSE – Het onderzoeksbureau heeft goed werk verricht in opdracht van de gemeente. Over de kritiek van de gebruikers van de sociaal-culturele vestigingen op BESCAL (Beheer en Exploitatie Sociaal / Culturele Accommodaties) werd in dit rapport met bijna geen woord gerept. Wel was er volop lof over de ambtelijke samenwerking en de manier waarop BESCAL ‘professioneel’ is opgezet.
De politieke partijen waren vol lof over BESCAL; deze organisatie mag dus haar werk drie jaar voortzetten. De niet-commerciële huurders lijken dus geen gehoor te krijgen waar het hun klachten betreft over de communicatie en de hoge(re) tarieven. Voor iedere omstreden maatregel waar de verenigingen over klagen, verwijst BESCAL naar de gemeente als de instantie die de regels bepaalt. Wethouder Adri de Roon (D66) liet weten, dat er enkele scherpe kantjes van het beleid worden afgehaald. Dan gaat het bijvoorbeeld om het tarief dat de toneelvereniging moet betalen voor de uren die ze nodig hebben om het toneel op te bouwen en af te breken. De Roon: ‘We moeten souplesse tonen en begrip hebben voor de verenigingen, maar we moeten er ook niet al te gemakkelijk in zijn. We kunnen het wel goed gaan vinden dat de opbouw van het toneel voor een lager (uur)tarief kan plaatsvinden.’
De VVD stelde vragen over de wijze van communiceren van BESCAL en ook het CDA vroeg aandacht voor de vrijwilligers. Fractievoorzitter Kees van der Zwet gaf speeltuinvereniging De Engel als voorbeeld: ‘Zij hebben vijftig jaar zonder problemen goed kunnen functioneren’. De SGP/ChristenUnie stelde, dat professionalisering nog steeds nodig is. De Roon vond, dat BESCAL echter noodzakelijk was. ‘Het beheren en onderhouden van gebouwen vraagt een special professie. Dat is te riskant en te veel gevraagd voor de vrijwilligers.’ Na behandeling van het stuk werd de directeur-bestuurder van BESCAL opvallend hartelijk gefeliciteerd door een ambtenaar op de publieke tribune.