Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2014

Column

Schuldig
KAAG EN BRAASSEM – De gemeentegids wordt voor de laatste maal als papieren versie uitgebracht. Het is een nieuwe stap in de richting van het digitale tijdperk. En hoewel ik met de tijd meega, doet het me toch een beetje pijn aan het hart. Papier verdwijnt voor een digitale informatieversie.
Maar ook ik ben schuldig aan de digitalisering van de maatschappij, waarde columnlezer. Als politiek journalist volg ik de raadsvergaderingen met mijn laptop; de pen en het papier heb ik al sinds 2007 van de hand gedaan. Ik vond het niet praktisch om eerst allerlei uitspraken van politici op papier op te schrijven, om het vervolgens weer in de computer te moeten tikken.
Onlangs zag ik op Facebook twee confronterende foto’s. De eerste was een zwart-wit foto uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Daar stonden allemaal mensen op een treinstation een krant te lezen, terwijl ze wachtten op de naderende trein. De tweede foto toonde een perron uit 2014, vol met wachtende mensen, die allemaal bezig waren met een iPod, iPhone of iPad.
De krant is er gelukkig nog en het beste bewijs van de noodzaak van deze krant, is het feit dat u deze column leest. En vergist u niet; er zijn er velen die iedere week uitkijken naar de nieuwe editie van het Witte Weekblad. Want sociale media en internet zijn allemaal mooi en aardig, maar het échte onafhankelijke nieuws, met degelijke en diepgravende interviews wordt alleen gebracht door journalisten met hart voor hun professie. En papieren nieuws is nu eenmaal een veel geschikter medium om diepgravender nieuws over te brengen dan de vluchtige – ‘effe scannen’ – online weetjes.
En het is toch heerlijk om te beseffen dat het nieuws bij u op de deurmat komt te liggen, zonder dat je de hele digitale wereld hoeft af te scannen naar het laatste plaatselijke nieuws?! Geniet van uw krant, zodat u uw surfuren voor nuttigere zaken kunt gebruiken. Een lekker ontbijtje op bed voor uw partner, bijvoorbeeld!
JOEP DERKSEN