Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2014

Geld voor Museumpodium

JOEP DERKSEN
LISSE – Het Fioretticollege, Stichting Jeugdtheaterschool Flores en Museum De Zwarte Tulp krijgen een subsidie van 1.500 euro voor het project ‘Pilot Museumpodium De Zwarte Tulp’. De leden van de commissie Culturele Zaken stemden maandag 1 december met dit verzoek in.
Museum De Zwarte Tulp wil volgend jaar meer bezoekers trekken en met die gedachte in het achterhoofd is de idee ontstaan om daar een open podium te organiseren. Leerlingen van het Fioretticollege (die de lessen muziek en beeldende en toegepaste kunst en film volgen) en leden van Flores gaan dan voorstellingen geven op het gebied van theater, muziek, beeldende en toegepaste kunst en film. Deze ‘open podia’ sluiten aan bij de lopende tentoonstelling(en) in Museum De Zwarte Tulp.
Omdat Museum De Zwarte Tulp tot mei 2015 gesloten is wil het museum in december 2014 beginnen met de organisatie van een pilot. De pilot eindigt met een optreden op vrijdag 29 mei 2015 tijdens één van de heropeningsdagen van het museum. In de toekomst werken leerlingen zes maanden per jaar toe naar zes optredens die op de laatste vrijdagavonden in de maanden oktober, november, januari, februari, maart en april plaatsvinden.
Museum De Zwarte Tulp zorgt voor een theater met tribune, licht en geluid en de promotie van het optreden. De periode wordt voorafgegaan met een rondleiding door het museum en kort onderzoek naar de kunst- en/of cultuurhistorische inhoud van de tentoonstelling(en).  
Sabine Huls, directeur en conservator van museum De Zwarte Tulp, is sinds februari aan de slag in De Zwarte Tulp. Ze is enthousiast over dit nieuwe project: ‘We willen jeugd en creatief talent binnen halen door onder andere het Museumpodium. Dan gaat  het om theatervoorstellingen, muziekvoorstellingen, maar ook dansscholen treden daar op. Zo komen er meer bezoekers, die tevens het museum bezoeken. Hiervoor betalen die bezoekers de entreekosten.’
Met het museumpodium volgt De Zwarte tulp een ‘nieuwe stijl’. Het museum richt zich niet meer alleen op geschiedenis maar ook op kunst en cultuur, waarbij jeugd als belangrijkste doelgroep wordt gezien. Voorzitter Gert van Alewijk toonde zich enthousiast: ‘Dit project is op maat geschreven van wat we verwachten; het nieuwe en verbindende zit er allemaal in.’ Het museumpodium krijgt 1.500 euro van de commissie Culturele Zaken.