Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Heukelsbrug bron van zorg

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Al in 2012 uitten de politieke partij Leefbaar Oegstgeest (LO) en (de inmiddels verdwenen) partij Transparant Oegstgeest (TO) hun zorgen over de staat van de Hendrik Heukelsbrug. Twee jaar later blijkt de gemeente nog altijd geen actie ondernomen te hebben.
De heukelsbrug is in 2004 gebouwd en in 2012 luidden LO en TO de noodklok. De politici van die partij concludeerden dat de Heukelsbrug lijdt aan betonrot, ‘veroorzaakt door een gebrek aan onderhoud’. De brug is namelijk niet in het reguliere onderhoud van de gemeentelijke afdeling BOR (Beheer Openbare Ruimte) opgenomen. Sinds dat alarmerende bericht lijkt er nog weinig veranderd. Vorige week stelde de partij Lokaal Oegstgeest vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen stelde: ‘De stalen brug heeft twee pijlers met aan beide zijden een betonnen op- en afrit. De brug is 65 meter lang en 14 meter breed en (was, JD) aanbesteed aan aannemersbedrijf Aan de Stegge B.V. voor de som van maar liefst € 2.700.000.’
Lokaal vindt, dat het nu tijd is voor actie om de brug te herstellen.  Het feitelijk beheer (en onderhoud) bleef bij het projectbureau die nu al dus zeven jaar aan het praten is met de aannemer zonder dat er wat wordt gedaan. ‘Kan de brug inmiddels in het reguliere onderhoud van de gemeente worden opgenomen?’, zo vraagt Lokaal. Ook wil deze partij weten wanneer het laatste groot onderhoud aan de brug heeft plaatsgehad en wanneer voor het eerst gebreken aan de brug zijn geconstateerd. Tevens is nog onduidelijk hoeveel het gaat kosten om de brug te herstellen. Uit de vragen van Lokaal blijkt ook, dat de onderhandelingen over het brugonderhoud zijn vastgelopen. ‘Is er inmiddels een rechtszaak begonnen?’ Het college laat in een reactie weten, dat een reactie op de vragen pas uiterlijk 11 december gegeven kan worden.
In 2012 stelde fractievoorzitter Rob Braun (TO) al: ‘De reden dat de brug nooit in het reguliere onderhoud van de BOR is opgenomen, komt omdat die brug niet voldeed aan bepaalde kwaliteitseisen.’ Hierop reageerde raadslid De Ruijter (LO): ‘De toestand van deze brug brengt extra financiële risico’s met zich mee voor de grondexploitatie van Poelgeest. We moeten proberen om de kosten te verhalen op de bouwer van deze brug.’