Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2014

Performance is mijn roeping

JOEP DERKSEN
OUDE WETERING – De 18-jarige Naomi Noltes zit in het laatste jaar als studente aan het Art en Entertainment College in Amsterdam. Ze studeert het vak ‘Theater’ en zet volgend jaar haar eigen theatershow op; het theaterspel gaat  over angsten.
Theater is voor Noltes haar lust en haar leven en ze heeft geen acht voor mensen die waarschuwen dat ze opgeleid wordt voor een werkeloos leven: ‘In geen enkele sector zijn mensen hun baan niet zeker. Waarom zou ik niet de kans wagen voor iets wat ik onwijs graag wil doen en waar mijn passie ligt?!’ Eigenlijk is Noltes van nature vrij onzeker, maar op het podium gooit ze alles van zich af. ‘In het echte leven lukt het me niet om de perfectie aan te raken, maar op het podium kan ik de perfectie wel tot stand brengen. Ik vind het gewoon heerlijk om mijn gevoel over te brengen naar het publiek en als waarachtig over te laten komen.’
Ze heeft vele talenten. Op Youtube staan twee liedjes van haar, die wellicht ooit nog een hit worden. Ook is Noltes bezig met het opzetten van een workshop voor de vmbo-t-leerlingen van het Bonaventura college. ‘Ik wil ze hun creativiteit laten ontwikkelen en vrij laten associëren, zodat ze buiten hun hokje komen. Pubers zijn onzeker, maar ontzettend creatief en kunnen meer dan ze denken.’ Er zijn verschillende oefeningen: bij de ene oefening moeten de leerlingen tegelijkertijd een dier, persoon of voorwerp nadoen; of het nu een schildpad of stofzuiger is. Bij een andere oefening gaan de leerlingen gezamenlijk een sprookje vertellen én uitbeelden. Dit gebeurt in februari.
Het hoogtepunt van haar activiteiten vindt plaats in mei 2015. Dan houdt ze haar solovoorstelling ‘Schuilen in de schaduw’. Tijdens deze show neemt ze haar publiek mee in een zoektocht naar de angsten. Niet direct een onderwerp waarbij de schaterlach gegarandeerd is. Noltes beaamt dat: ‘Het gaat over angsten, maar het is niet te moeilijk en gaat niet te diep. Het is heel toegankelijk. Angst is een fenomeen, waar we in het dagelijks leven mee te maken hebben. Of  het nu gaat om de islamisering of angst voor honden. Ik ben op zoek naar wat angst inhoudt, waar het vandaan komt en of we zonder angst gelukkiger zouden zijn. Ik wil bij deze show geen antwoorden  geven, maar de gedachten uitbeelden, die er achter zitten. Één beeld zegt meer dan duizend woorden.’ De premiere van deze solovoorstelling is vrijdag 8 mei in het Bonaventura college. Op 9 mei treedt Noltes op in theater de  Boomspijker in Amsterdam. Op 28 en 29 mei geeft ze voorstellingen op het Art en Entertainment College. Kaarten kunnen binnenkort besteld worden op haar facebookpagina: https://www.facebook.com/purenaomi?fref=ts. Ze heeft er zin in: ‘Performance is mijn roeping; waar ik voor gemaakt ben. Ik zie mezelf echt niet op een kantoor om dan de hele tijd mensen te bellen. Ik moet bewegen en kunnen zeggen wat er in me op komt!’