Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2014

‘PRO begrijpt het voorstel en SVKB staat er anders in’

JOEP DERKSEN
NIEUWE WETERING – Voorzitter Marina van der Velde deed tijdens de raadsvergadering van maandag 15 december 2014 een opmerkelijke uitspraak. Onderwerp van gesprek was het project Nieuwe Wetering Oost, waarbij de meningen van PRO en SVKB verschilden. De voorzitter trok vervolgens haar eigen conclusies.
Raadslid Ger van Emmerik (SVKB) pleitte er voor, dat er eerst met de inwoners gesproken moet worden over woningbouwplannen in Nieuwe Wetering Oost, voordat de raad besluiten gaat nemen. ‘Dit is een schoolvoorbeeld van oude politiek’, zo stelde Van Emmerik. Wethouder Henk Hoek was het hier niet mee eens. Hij antwoordde, dat het gemeentebestuur en de grondeigenaren eerst gaan kijken naar de mogelijkheden voor het aantal woningen en dat vervolgens de inwoners er bij worden betrokken. ‘Dat is nieuwe politiek: we zoeken aan de voorkant van de zaak naar mogelijkheden’.
De overige partijen hadden geen probleem met het collegevoorstel en raadslid Ruud van der Star (PRO) probeerde SVKB vervolgens over te halen tóch voor het raadsvoorstel te stemmen. Een handreiking die Van Emmerik afwees. Hierop stelde de burgemeester: ‘Het is jammer dat we elkaar niet kunnen bereiken. Er is geld nodig om het gesprek aan te gaan. Ook dat kost capaciteit en geld en dat is de onderlegger van het raadsvoorstel. PRO begrijpt dat en SVKB staat daar anders in.’ Van Emmerik kon zijn oren haast niet geloven. Zei de burgemeester/voorzitter nou dat PRO slimmer is dan SVKB? Hij vroeg om verduidelijking, waarop de voorzitter stelde: ‘Een voorbereidingskrediet wordt gevraagd om dat (de woningbouwplannen, JD) te onderzoeken. Dat geld is ook voor de ambtelijke capaciteit.’
Van Emmerik riep hierop: ‘We gaan 30.000 euro inhuren voor een planeconoom, omdat we die niet in huis hebben. en het is toch niet zo dat we geld moeten reserveren voor communiceren met de inwoners?!’ Van der Velde ging niet verder in discussie: ‘Ik probeer alleen uit te leggen wat er met het geld gebeurt en u stelt daar geen prijs op.’