Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 december 2014

Vuurwerkvrije zones

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – In de gemeente komt dit jaar geen algeheel vuurwerkverbod. Maar het is niet toegestan om vreugdevuren te organiseren. Dit maakt een gemeentelijk woordvoerder bekend, naar aanleiding van vragen van het Witte Weekblad.
Landelijk is er een discussie gaande of er een vuurwerkverbod moet worden ingevoerd tijdens oud en nieuw. Dan wordt het vuurwerk niet meer aan de mensen verkocht, maar regelen gemeenten zelf hun vuurwerkshows. Hier is in Noordwijk geen sprake van, zo informeert de woordvoerder, maar wel zijn er gebieden die gevrijwaard blijven van het knal- en sierwerk. ‘Er gelden in Noordwijk vuurwerkvrije zones. Er mag geen vuurwerk worden afgestoken binnen een straal van 100 meter rondom scholen, zorginstellingen, dierenasiel en opslagplaatsen van brandstoffen.’
Op de verkoop van vuurwerk wordt gecontroleerd: ‘De gemeente gaat uit van eigen verantwoordelijkheid en volgt ook hier de landelijke richtlijnen, zoals minimumleeftijd afhankelijk van het soort vuurwerk en de regelgeving voor de verkoop. Voor de horeca geldt een speciale ontheffingsregeling sluitingstijden, die goed blijkt te werken tegen overlast op straat.’ Om de inwoners op te roepen dat ze op 1 januari zelf de vuurwerkresten opruimen, begint de gemeente deze maand een informatiecampagne.