Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2015

Meepraten over woningbouw

JOEP DERKSEN
LISSE – Ruim honderd inwoners kwamen dinsdag 6 januari naar de Voorhof om daar mee te praten over de toekomstige ontwikkeling van het gebied Meerzicht. Zij kregen te horen, dat er al een conceptontwerp is opgesteld. Wél mochten ze nog hun eigen ideeën en voorstellen indienen om het bestaande plan aan te passen. Of en wat er met die inwonerinbreng gedaan wordt, zal pas over enkele maanden blijken.
De Voorhof zat afgeladen vol en de beheerder moest zelfs extra stoelen uit de opslag halen om iedereen een zitplaats te geven.  Nadat wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) de wens uitsprak om ‘met elkaar een plan te bedenken voor Meerzicht’, informeerde projectleider Edgar Saarloos de aanwezigen over het huidige bedrijventerrein Meerzicht, waar onder meer de Gamma gevestigd is. De bedrijven in dat gebied blijven nog zo’n tien jaar bestaan; daarna hoopt de gemeente er woningen te bouwen. Maar op andere plekken in Meerzicht, waar nu braakliggend terrein is, kan al wel begonnen worden met woningbouw. Wat voor typen woningen er komen; dat moet nog definitief vastgesteld worden. Ook mogen de inwoners meepraten over parkeerplaatsen en de hoeveelheid groen. Saarloos  moest wel erkennen, dat er al een vergunningaanvraag is ingediend voor woningbouw. Als het hele participatiegebeuren afgerond is, kan al rond de jaarwisseling met de herontwikkeling van Meerzicht begonnen worden; al gebeurt dat wel in fases.
Stedenbouwkundig ontwerper Krijn Lodewijks liet weten, dat er al  een conceptmasterplan opgesteld was. Maar de aanwezigen mochten wel aangeven wat zij goed en slecht vonden. Hierna wordt een tweede conceptmasterplan opgezet. Niet alle ideeën kunnen worden gerealiseerd voor dit gebied. De gemeente stelt wel eisen; uiteindelijk moet heel Meerzicht een woongebied worden. Er moet water worden aangelegd en zelfs is er een insteekhaventje aan de Greveling ingetekend. De bouwhoogte  wordt maximaal drie lagen met een kap en de huizen en schuren komen allemaal met de voorkant  naar de straten toe te staan. In de toekomstige wijk Nieuw Meerzicht komen geen doodlopende wegen en de hoofdontsluiting van dit gebied vindt plaats via de Geraniumstraat. Vanaf de wijkentree moet er een zichtlijn zijn naar de Ringvaart. Er komt een mix aan woningen; vrijstaand, twee-onder-éénkappers en rijtjeswoningen. En 30% van deze huizen moeten vallen onder de sociale sector.
Na de pauze verdeelden de aanwezigen zich rond de ‘praatplaten’ en bespraken ze elkaars ideeën. De mensen bleken zich het meest zorgen te maken over de toenemende verkeersdrukte en het aantal beschikbare parkeerplaatsen.