Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2015

‘Niet alles zal probleemloos gaan’

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) ging op 1 januari van start en dit feestelijke moment werd door de verschillende organisaties gevierd met een heerlijke taart, die door wethouder Marie-José Fles was meegenomen.
Hoewel de gemeente verantwoordelijk is voor de uitvoering van de zogeheten 3D (drie decentralisaties, JD), zijn het organisaties als GGZ Rivierduinen, Cardea, Inzowijs, MEE, Bureau Jeugdzorg, ’s Heeren Loo en Kwadraad die feitelijk praten met jongeren, ouders en senioren over een breed scala aan problematieken. Het JGT is opgericht, zodat deze organisaties niet meer naast elkaar werken, maar juist extra gaan samenwerken. Hierdoor wordt hopelijk ook de inzet van zwaardere zorg voorkomen. En dat heeft weer positieve gevolgen voor de financiën.
Fles ziet veel voordelen in deze nieuwe opzet: ‘We willen veel meer dicht bij de jongeren en gezinnen werken: één gezin één plan. Op deze manier hebben we geen acht apart opererende instanties meer, maar bereiken we de samenwerking tussen deze instanties, maar ook met het onderwijs en de huisartsen.’ Dat de zaken nu op een nieuwe manier worden aangepakt, wil niet zeggen dat het oude systeem slecht functioneerde. Maar de insteek voor het verlenen van zorg is voortaan: ‘Zo licht als het kan en zo zwaar als het moet’.
De gemeente gaat er op toezien, dat de zorg goed verloopt. De gemeenteraad moet dit voorjaar nog een besluit nemen over hoe dat gedaan wordt. Fles: ‘We willen mogelijk een cliëntentevredenheidsonderzoek gebruiken. We houden de vinger aan de pols, maar gaan niet elk moment de regels aanscherpen. Het is een illussie om te denken dat alles probleemloos zal gaan.’