Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2015

Andere manier van afval inzamelen

JOEP DERKSEN
LISSE – Inwoners mogen meepraten met de gemeente om het scheidingspercentage van afval omhoog te krijgen. Het restafval zit weliswaar onder het landelijk gemiddelde, maar dat moet flink omlaag, zo vindt het college van burgemeester en wethouders.
Glas, textiel, papier en kunststof verpakkingen worden al goed gescheiden, maar inwoners moeten aanleren om het grof restafval, zoals de spullen die overblijven bij een verbouwing, zelf naar de milieustraat te brengen. Maar wethouder Evert Jan Nieuwenhuis wil niet vooruitlopen op welke conclusie dan ook. Hij wil in gesprek met de inwoners hoe het huishoudelijk afval en het restafval beter van elkaar gescheiden kunnen worden.
Nieuwenhuis: ‘Dit college heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We zitten met ons scheidingspercentage op 58%, maar de rijksoverheid wil dat we tussen 60 en 65 procent zitten en in 2020 op 70%. Als we op de huidige manier doorgaan, zullen we nooit die doelstellingen halen.’ Daarom wil het college het huidige manier van afval inzamelen op een andere manier gaan doen. En de inwoners mogen hier over meedenken.
Nu heeft ieder huishouden twee afvalbakken: één voor groenafval en de ander voor restafval. Het kunststof wordt apart ingezameld en oud papier en glas kunnen op centrale punten in het dorp gedeponeerd worden. Gedragsverandering staat aan de basis van deze nieuwe afvalinzamelingswijze. Niets is taboe, dus ook diftar (gedifferentieerd betalen, JD) niet. Maar het ziet er niet naar uit, dat de oplossing ligt in het plaatsen van veel extra afvalcontainers bij de huizen. Nieuwenhuis beaamt: ‘Zeven bakken aan huis zijn wel een beetje veel.’
Op de suggestie om verenigingen en scholen weer het oud papier te laten ophalen, zodat ze zo een centje bij kunnen verdienen, stelt de wethouder: ‘Dat is een interessant idee. Ik kan me voorstellen dat verenigingen hier watertandend naar kijken.’
Alle inwoners zijn uitgenodigd om op 3 maart om 20:00 uur naar het gemeentehuis te komen. Vooraf aanmelden is hierbij noodzakelijk via gemeente@lisse.nl. Als er een concreet idee uit komt, dan wordt dat nieuwe systeem als eerste in een ‘flinke wijk van Lisse’ uitgeprobeerd, zo informeert Nieuwenhuis.